Foto: Shutterstock

Bedre barselsvilkår for selvstændige

Velfærd

04/01/2021 10:35

Theis

Fra 1. januar 2021 bliver de selvstændige en del af Barsel.dk. Det betyder, at selvstændige på barsel kan få op til ca. 12.500 kr. mere om måneden (før skat). Ordningen administreres af ATP.

Loven gælder for selvstændige, der får et barn og går på orlov efter 1. januar 2021. Desuden skal man kunne få barselsdagpenge og have et samlet resultat som selvstændig over den maksimale dagpengesats (231.920 kr. årligt i 2021). Kompensationen udbetales første gang i april 2021 dog med tilbagevirkende kraft fra 1. januar.

Koncerndirektør i ATP, Anne Kristine Axelsson, siger:

”Med optagelsen af de selvstændige i Barsel.dk, vil Barsel.dk understøtte den økonomiske tryghed for selvstændige. Med den nye løsning har vi lavet en enkel proces for de selvstændige. Det håber vi kan bidrage til, at det bliver nemmere at starte eller beholde en virksomhed, når man stifter familie.”

Den maksimale kompensation

Beløbet, man kan få udbetalt, afhænger af det samlede resultat på den seneste årsopgørelse fra Skattestyrelsen. Kompensationen kan maksimalt være 78,74 kr. pr. time (2021). Man får beregnet sin kompensation individuelt.

Når man som selvstændig ansøger om barselsdagpenge hos Udbetaling Danmark, ansøger man automatisk også om kompensation fra Barsel.dk. Man skal således ikke gøre noget ekstra.

Omkostningerne ved ordningen medfinansieres af de selvstændige selv. Som udgangspunkt skal alle selvstændige, som har et samlet resultat, der overstiger den maksimale dagpengesats, betale et obligatorisk og årligt bidrag til Barsel.dk. Bidraget opkræves første gang i oktober 2021 og er på ca. 1.200 kr.

Man kan læse mere om selvstændige i Barsel.dk her: www.virk.dk/barseldk

 

Mest Læste

Annonce