Danske betjente arbejder over i stor stil

Velfærd

17/8/20 2:38

Pelle Lindegaard Bügel

Til og med juni i år er overarbejdet blandt landets politibetjente oppe på 519.763 timer. Dermed er betjentenes overarbejde steget med næsten en fjerdedel siden årets start. Det er på trods af, at regeringen sidste efterår brugte et trecifret millionbeløb på betale sig fra, at betjentene skulle holde fri.

519.763 overarbejdstimer - altså over en halv million overarbejdstimer er en kendsgerning for landets politibetjente. Det svarer til 270 fuldtidsstillinger om året. Så meget har de danske politibetjente arbejdet over til og med juni i år. Til sammenligning svarer det til, at man sendte en tredjedel af Østjyllands Politis betjente på afspadsering i et år.

Det viser tal fra Rigspolitet.

Det er selvsagt ikke muligt, at så stor en gruppe betjente ikke er til rådighed for deres politikreds og slet ikke i en tid, hvor politikere, borgere og betjentenes egen fagforening, Politiforbundet, skriger på flere betjente - og helst mange af dem ud på gader og stræder.

Alene i 2020 er betjentenes overarbejdstimer steget med 100.000 timer - fra 419.176 i januar til 519.763 til og med juni. Set i forhold til antallet af overarbejdstimerne hos betjentene sidste år, der er overarbejdstimerne faktisk faldet med lidt over 300.000 overarbejdstimer. Her var overarbejdstimerne alarmerende højt på i alt 832.939 overarbejdstimer.

Læs også: Politi-personale advarer: Vi mangler hænder

Minister købte tid

Det var 832.939 i juni 2019, der fik justitsminister Nick Hækkerup (S) til at bevilge 130 millioner kroner til politiet, således at betjentene fik udbetalt pengene for deres overarbejde, og at man dermed fik nedbragt overarbejdstimerne. Dette lykkedes også, men målet var, at de 130 millioner kroner skulle købe 540.000 overbejstimer hos betjentene. 

Rigspolitiets seneste tal viser dog, at man fortsat er langt fra den målsætning, især fordi overarbejdstimerne hos betjente stort set har været stigende i hele 2020.

Følg med i de næste par dag på DenOffentlige.dk, hvor vi belyser, hvorfor overarbejdstimerne i politiet stiger, og hvordan man får bugt med problemet i den kommende flerårsaftale for politiet, der skal forhandles på plads i løbet af efteråret på Christiansborg.

Læs også: Politiet svarer på ansattes kritik