Et pust i næsen kan stoppe farlige infektionssygdomme

Velfærd

14/06/2016 10:49

Nick Allentoft

Ny vaccinationsspray kan blive banebrydende våben mod problematiske infektioner, mener forskere.

Med en spray og et pust i næsen vil læger ifølge Jyllands-Posten i fremtiden mere effektivt blive i stand at slå virus og bakterier ned, allerede inden at de trænger ind i kroppen og gør skade.

Til efteråret vil den nye form for vaccine for første gang blive afprøvet på mennesker.

Her vil 30 kvinder i alderen 18-45 år blive vaccineret mod kønssygdommen klamydia, men metoden med at aktivere kroppens immunforsvar via slimhinderne i for eksempel næsen har langt videre perspektiver.

Det siger Peter Lawætz Andersen, direktør for vaccineforskning på Statens Serum Institut, til Jyllands-Posten.

- Nu kan man sætte kroppens yderste forsvarsværk i højeste alarmberedskab, inden virus eller bakterier kommer ind. Det her har potentiale til at forbedre en række af de eksisterende vacciner samt gøre det muligt at udvikle vacciner mod nogle af de problematiske infektioner, der i dag ikke er vacciner imod, siger han.

Han forudser, at man vil kunne anvende den nye vaccinationsform mod andre infektioner, der kommer ind i kroppen via næsen, munden og underlivet.

Det gælder for eksempel herpes, gonorré, hiv, streptokok-halsbetændelse og rsv-infektioner, der er den mest almindelige årsag til bronkitis hos små børn.

Forskerne på Statens Serum Institut er en del af et internationalt konsortium, Aditec, hvor forskere fra 25 lande samarbejder om at finde nye måder at forstå og aktivere kroppens immunforsvar.

Hos Aditec er forskningschef Donata Medaglini begejstret for perspektivet.

- Det her har et stort potentiale, når det gælder fremtidens vaccinationer, siger hun til Jyllands-Posten.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce