Skrivearbejde på kontoret i stedet for en strandtur med børnene har de seneste somre været virkeligheden for medarbejdere i virksomheder, som handler med landets kommuner. Det viser en ny gennemgang fra DI af alle offentliggjorte udbud i foråret og sommeren 2014 og 2015.
DI - Dansk Industri
Erhvervslivets brancefællesskab, DI, er redaktør for eget indhold på DenOffentlige.
- Kommunerne skruer voldsomt op for temperaturen i udbudsdanmark, når sommerferien rammer og de sender ekstra mange opgaver i udbud, siger Mette Rose Skaksen, branchedirektør i DI.
I den første uge af skolernes sommerferie stiger antallet af udbud, som virksomhederne kan byde på, med ca. 60-70 pct. sammenlignet med niveauet i foråret og forsommeren.
- Selvom det er positivt, at kommunerne sender deres opgaver i udbud, så svækker deres sommerferie-praksis desværre konkurrencen om de enkelte opgaver. Hvis kommunerne fortsætter som hidtil, risikerer de at miste den økonomiske eller kvalitetsmæssige gevinst, som udbud ellers kan føre til, siger Mette Rose Skaksen.
Det skyldes at, virksomhederne kan blive tvunget til at prioritere mellem udbuddene og dermed afstå fra at byde på visse opgaver, når mange udbud bliver offentliggjort samtidig. Dertil kommer, at virksomhederne har vanskeligt ved at få svar på spørgsmål til udbuddet, fordi de ansvarlige kommunale medarbejdere er gået på sommerferie. Forsinkede svar på spørgsmål gør det svært for virksomhederne at lave de bedste bud til kommunerne.
DI’s opfordring er derfor, at kommunerne ikke ”går i samme fælde” igen i år. Eksempelvis kan kommunerne give længere svarfrister i udbud, der bliver offentliggjort i starten af sommerferien. Alternativt kan kommunerne vente med at sende nogle af opgaverne i udbud til slutningen af sommeren.
(Artiklen er udgivet første gang i juni 2016)