Nu skal borgerne inddrage sagsbehandlerne og anerkendes som eksperter i eget liv. Det er budskabet fra formand Ole Pass på social- og beskæftigelseschefernes årsmøde i København. Socialcheferne erkender, at socialkrisen skal tages alvorligt og kritiserer de seneste reformer.
Lige nu læser andre
KomDir: Bonusløn er fejlskud
Bonusløn og konkurrenceelementer er fejlskud, men ideen rigtig, siger kommunaldirektørernes formand, Niels Højberg, om Produktivitetskommissionens rapport. Ret fokus på det, der virker, opfordrer kommunaldirektøren.
Læs mere her
“At der er kontinuitet og genkendelse i den socialpolitiske udvikling gør det nødvendigt at stoppe op og forholde sig til, om velfærdssamfundet er sat på automatpilot eller om der er behov for grundlæggende justeringer af kursen,” sagde formanden.
Læs også
Ny social modstandsbevægelse
Velfærdsmodellen er under forandring. Staten bliver styrket og samfundet klemt. Det har fået flere og flere til at samle sig i protest. Vi kalder det den sociale modstandsbevægelse, som mobiliserer mennesker i protest mod konkurrencestatsreformer og i kamp for at bevare og styrke samfundet. De drømmer om velfærdssamfundet.
Hans medlemmer i kommunerne har den seneste tid været skydeskive for at være bagud i sagsbehandlingen af de ressourceforløb, som blev indført med reformen af førtidspensionerne. Men Ole Pass sendte ansvaret for de udfordringer videre til lovgiverne.
“Hvis der er en forsinkelse i antallet af ressourceforløbene i forhold til det forventede, skyldes det således ikke primært administrative forhold eller manglende vilje, men snarere en manglende fælles forståelse af baggrunden for disse tal. For mig vil det være et langt bedre mål, at alle, der har brug for et ressourceforløb får det tilbudt. Et mål, vi er langt tættere på at opfylde end måltallet,” sagde han. Kontanthjælpsreformen De senere års reformer har medført store ændringer, og en central kritik af forandringerne handler om, at de rammer mennesker, der i forvejen er svage. Ole Pass tog på sine medlemmers vegne således forbehold for konsekvenserne af den udvikling. “Med al respekt for de politiske beslutninger, der er truffet om niveau for ydelser, varighed m.m., skal vi dog udtrykke bekymring for, at vi i kombination af lavere ungesatser, stigende huslejer og i forvejen mangel på billige boliger kan imødese et stigende antal boligløse unge, hvilket allerede i dag er et voksende problem i landets større byer og forstæder,” advarede social-, sundheds- og beskæftigelseschefernes formand.