Eksperimenter og radikal innovation på dagsordenen, da innovationscheferne mødtes

Velfærd

30/04/2018 10:19

Paul Sauer

Medlemmerne af Netværk for offentlige innovationschefer mødtes tirsdag for anden gang i år. De talte bl.a. om eksperimenter og radikal innovation.

Hvad er fordelene ved eksperimenter? Hvordan får vi højere grad af radikal innovation? Og hvad hæmmer offentlige arbejdspladser i at turde teste og fejle mere, end de gør nu?

Det er nogle af de spørgsmål, der blev drejet og vendt, da COI's Netværk for offentlige innovationschefer tirsdag var samlet for anden gang i 2018.

Medlemmerne skiftes til at være værter, og denne gang var det Nanna Skriver, innovationschef i Københavns Kommunes Sundheds- og Omsorgsforvaltning, der bød velkommen til resten af netværket:

Nemmere at prøve noget af

"Det har været nogle spændende diskussioner. Vi har blandt andet talt om, hvordan man kan bringe mere radikal nytænkning ind i innovationsarbejdet, og der har været en del diskussion om hele eksperiment-tilgangen, som der jo er rigtig mange perspektiver på. Blandt andet har vi talt om, hvordan vi kan blive bedre til at bruge eksperimenter på en mere læringsorienteret måde til at blive klogere på ting, når der ikke er et fuldstændig klart afgrænset behov eller en konkret udfordring. På den måde kan vi nemmere prøve noget af, fejle og så lære af det," siger Nanna Skriver.

Hun mener, at netværket giver mulighed og rum for at have diskussioner, som man ikke nødvendigvis har i hverdagen:

Nanna Skriver var vært ved tirsdagens møde i innovationschefnetværket.

"Vi kender alle sammen hinanden, og vi arbejder også inden for nogle af de samme områder. Det gør, at vi lynhurtigt kan koble os på de ting, andre siger, og bygge videre på dem. Der er mange kloge mennesker samlet her, og vi har alle lyst til at udfordre og berige hinanden. Så det bliver et meget kreativt rum," siger Nanna Skriver.

Eksperimenter er det næste

COI har i 2018 fokus på eksperimenter, og derfor danner temaet også ramme for alle møder i innovationschefnetværket i år.

Sune Knudsen, vicedirektør i Dansk Design Center, mener, at eksperimenter bliver "det næste store rul" inden for offentlig innovation.

"Vi har brugt rigtig lang tid på at blive gode til at inddrage borgerne og til at spørge dem, og vi er også blevet rigtig gode til at lave strategier for, hvordan vi bedriver innovation. Nu er der ved at være en enighed om, at den offentlige sektor også skal være bedre til at eksperimentere. Eksperimenter er jo mange ting, og i bund og grund handler det om at afprøve noget for at se, om det vil virke ude i den virkelige verden. Der skal vi blandt andet se på, hvad der hæmmer os, så vi kan blive endnu bedre til det," siger vicedirektøren, der er med i netværket for offentlige innovationschefer på fjerde år.

Han mener, at netværket giver mulighed for få bragt nogle perspektiver i spil og for at dele nogle ting i et lukket og fortroligt rum, som man måske ellers ikke ville dele.

Nødvendige og kritiske spørgsmål

Louise Weikop, kontorchef i Kvalitets- og Innovationsenheden i Aalborg Kommunes Ældre- og Handicapforvaltning, er enig:

"Det er så fedt komme her og få input og lov til at dele nogle af de tanker, man går rundt med. Det er nogle timer, man får skåret ud af sin kalender, hvor man får lejlighed til at reflektere og diskutere på nogle lidt højere klinger, end man måske gør i en travl hverdag, hvor driften fylder. Det er meget inspirerende," siger hun og tilføjer, at muligheden for at få indblik i andres organisationer og problemstillinger samtidig giver andre perspektiver på ens egen hverdag.

Derudover giver dagen mulighed for at få stillet nogle af de nødvendige og kritiske spørgsmål:

Ved mødet var der bl.a. oplæg fra adfærdsekspert Andreas Maaløe Jespersen.

"Blandt andet i forhold til eksperimenter: Det er et interessant emne. For hvad er fordelene, og hvad er forskellen egentlig fra det og de mange andre tilgange, man har til innovation? Det er sjovt at diskutere de perspektiver. Hvad er nyt, og hvad har det givet af indsigter at arbejde på den måde, og hvad skal vi tage videre med fremad?" spørger Louise Weikop.

Stor sult efter at mestre

Det er fjerde år, at COI inviterer offentlige innovationschefer til at deltage i et ledelsesnetværk, hvor de åbent og ærligt kan dele ud af udfordringer og erfaringer og give sparring til de andre deltagere.

Ud over de to første møder, som blev afholdt i februar og i april, er der planlagt et seminar i august og yderligere to møder i oktober og november.

Til tirsdagens møde var der blandt andet oplæg af adfærdsekspert Andreas Maaløe Jespersen fra Roskilde Universitet, og deltagerne diskuterede også strategi på et mere overordnet plan.

Relationschef hos COI Majken Præstbro glæder sig over, at netop eksperimenter er på dagsordenen til dette års møder i Netværk for offentlige innovationschefer:

"Vi ved, at der er stor sult efter at kunne mestre eksperimenter som både et mindset og en stringent metode til at supplere og forstærke innovationsarbejde og -analyse. Hver gang, jeg har afholdt et møde i chefnetværket, bliver jeg fyldt af håb for den offentlige sektors udvikling, fordi deltagerne er så fulde af engagement og til at dele ud af deres erfaringer," siger hun.

Se flere billeder fra tirsdagens møde herunder:

 

Medlemmer af Netværk for offentlige innovationschefer:

Anette Birck, direktør, Copenhagen Health Innovation

Claus Holm, leder af Effektiviserings- og HR-afdelingen, Center for Administration og Udvikling, Furesø Kommune

Gry Ravn, innovationschef, Innovationsenheden, Gentofte Kommune

Helle Munkholm Davidsen, forsknings- og udviklingschef, VIA University College

Helle Vibeke Carstensen, koncerndirektør, Faaborg-Midtfyn Kommune

Janni Retoft, centerleder, Jobigen, Arbejdsmarkedsområdet, Viborg Kommune

Jette Søndergaard, chef for forretningsudvikling, Direktionens Stab, Herning Kommune

Kristian Mondrup, innovationschef, Området for Tværgående uddannelsesudvikling, University College Lillebælt

Lars Peter Bech Kjeldsen, forsknings- og udviklingschef, Sundhed, VIA

Lise Uhre Pless, sekretariatschef i Borgmesterens afdeling, Aarhus Kommune, ansvarlig for koordinering af kommunens innovationsaktiviteter

Louise Weikop, kontorchef, Kvalitets- og Innovationsenheden, Ældre- og Handicapforvaltningen, Aalborg Kommune

May-Britt Diechmann, biblioteksleder, Store Heddinge Bibliotek, Stevns Kommune

Mette Horsgaard, leder af Sekretariatet for Netværksstrukturen, Albertslund Kommune

Nanna Skriver, innovationschef, Center for Innovation og Digitalisering, Sundheds- og Omsorgsforvaltningen, Københavns Kommune

Nina Hemmersam, policychef, Center for Policy, Børne- og Ungdomsforvaltningen, København Kommune

Pia Gjellerup, centerleder, Center for Offentlig Innovation (formand for netværket)

Sune Knudsen, vicedirektør, Dansk Design Center

Thomas Tietgen Lund, chef for kvalitet og udvikling, Socialområdet, Rudersdal Kommune

Tessa Lind Gjødesen, innovationschef, OUH Innovation, Odense Universitetshospital

Ulrik Jungersen, designchef, Designsekretariat, Kolding Kommune

Majken Præstbro, relationschef, Center for Offentlig Innovation (koordinator for og facilitator af netværket)

Mest Læste

Annonce