Niels var i praktik i Landbrugsstyrelsen: "Det gav inspiration og helt nye perspektiver"

Velfærd

01/03/2018 09:37

Paul Sauer

Niels Peter Mortensen deltog sidste år i COI's Innovationspraktik. Han vil anbefale andre at gøre det samme.

"Det var enormt lærerigt. Jeg fandt ret hurtigt ud af, at jeg kunne spejle mit eget job i den enhed, jeg var i praktik i. Det vil jeg helt sikkert anbefale andre at prøve."

Sådan siger Niels Peter Mortensen, specialkonsulent i Københavns Kommunes Socialforvaltning. Han var sidste år i praktik hos Landbrugsstyrelsen, hvor han i tre dage var en del af et tværfagligt team, der arbejder med innovation.

COI's Innovationspraktik er et gratis tilbud til alle ledere og medarbejdere på offentlige arbejdspladser.

"Jeg tog i praktik, fordi det var en spændende mulighed for at få inspiration og spejle mit eget arbejde i en anden organisation. Vi har selv tidligere haft en praktikant, og jeg var meget nysgerrig efter at vide, hvad det kunne bruges til. Jeg var med til det hele: til afdelingsmøder, til evaluering af konkrete projekter og i alle dele af det daglige arbejde. Det gav et rigtig godt indblik," siger Niels Peter Mortensen.

Lavede plan i fællesskab

Det var COI, der sørgede for at lave matchet mellem ham og Landbrugsstyrelsen. Niels Peter Mortensen forklarer, at han på forhånd ikke kendte meget til sin kommende praktikplads, men at han allerede før den forberedende workshop tog kontakt til sin praktikvært:

Læs mere om, hvordan COI matcher, og hvordan du selv tilmelder dig Innovationspraktikken her

"Allerede inden COI's workshop talte vi sammen i telefon om, hvad vi hver især ønskede os, og hvad vi kunne bidrage med. Det hjalp til at finde fællesnævnerne og de områder, hvor vi kunne lære af hinanden. Samtidig var det rart at få et billede af den organisation, jeg skulle i praktik hos," siger han.

Sammen med Majbrit Pedersen, fuldmægtig i Landbrugsstyrelsen, lagde han en plan for praktikopholdet. Samtidig besluttede de, at det skulle vare i tre dage:

"Både Majbrit og resten af teamet tog rigtig godt imod mig og var meget imødekommende. Jeg forklarede, at jeg ikke havde noget specifikt formål med praktikken, men at jeg kom for at lære og blive inspireret. Så lod de mig være en del af dagligdagen, så jeg kunne suge det til mig, jeg ville," siger Niels Peter Mortensen.

Inspiration og perspektiver

Praktikopholdet har givet mange indsigter, forklarer han. Særligt fremhæver han Landbrugsstyrelsens arbejde med servicerejser – et værktøj til at visualisere og analysere en brugers ”rejse” gennem en bestemt service – som noget, han efterfølgende har taget med sig hjem til sin egen arbejdsplads:

"Jeg blev meget inspireret af deres tilgang og deres måde at skabe overblik over de mange data, der kan være svære at manøvrere i. Det havde vi nogle gode diskussioner om, som jeg har taget med mig tilbage," siger Niels Peter Mortensen.

Men også nye perspektiver på sin egen rolle og opgaveløsning er noget af det, praktikopholdet har givet ham:

Læs også: Tine havde besøg af Holstebro og Digitaliseringsstyrelsen: "Det er en unik mulighed for at få andres øjne på tingene"

"Praktikopholdet har været med til at give mit et nyt syn på den funktion, vores enhed kan have i en organisation – og hvad man egentlig kan bibringe en organisation, når man er en slags intern konsulentenhed. Personligt har jeg også fået nye perspektiver på mit eget arbejde og den rolle, jeg selv spiller. Så det har været meget inspirerende og givende at prøve at være et helt andet sted," siger Niels Peter Mortensen.

Tilmeld dig Innovationspraktikken her.

Gevinsterne kommer løbende

Efter praktikken har han holdt kontakten med sit praktiksted. Blandt andet har der været et møde for at vende nogle af de temaer, de i fællesskab arbejdede med under praktikopholdet:

"Det har så igen affødt nogle nye diskussioner om forskellige tilgange, som vi så har snakket lidt videre om. Det er i sig selv lidt fantastisk, at der på den måde kan skabes relationer, og at vi kan bruge hinanden på kryds og tværs af offentlige arbejdspladser," siger specialkonsulenten.

Han understreger, at gevinsterne af Innovationspraktikken kommer løbende. For ham skulle de mange inputs først nå at bundfælde sig, siger Niels Morten Petersen:

"Det kan godt være, at nogle af gevinsterne kommer lidt hen ad vejen, og at de først rigtig går op for én, når det hele kommer lidt på afstand. Men jeg synes klart, at det er det hele værd – og det er fedt at få muligheden for at prøve det," siger han.

OM COI'S INNOVATIONPRAKTIK:

  • Hvert år i uge 37 afholder Center for Offentlig Innovation Innovationspraktikken. Innovationspraktikken er skabt for at gøre det lettere for offentlige arbejdspladser, medarbejdere og ledere at lære af hinanden – på tværs af den offentlige sektor.
  • Innovationspraktikken er et gratis tilbud. Man vælger frit, om man vil være vært for 1-3 praktikanter, eller om man selv vil rejse ud. Ledere og medarbejdere fra både kommunale, regionale og statslige arbejdspladser kan deltage.
  • Erfaringerne viser, at både værter og praktikanter får et nyt og værdifuldt blik på egen opgaveløsning, og at praktikken giver konkret nytte på arbejdspladsen.
  • Innovationspraktikken gennemføres i år fra den 10.-14. september 2018. Tilmeldingen til åbner den 1. marts og slutter den 1. maj.

Læs mere om Innovationspraktikken her.

Se også Innovationspraktikkens Facebookside her.

Mest Læste

Annonce