Beskæftigelses- og integrationsborgmester i København, Cecilia Lonning-Skovgaard (th) giver hånd til en af Danmarks nye statsborgere. Foto: Jakob Balthazar Munk

500 nye statsborgere trykkede hånd i København

Mere end 500 mennesker fik tirsdag dansk statsborgerskab ved Danmarks største kommunale grundlovsceremoni på Københavns Rådhus. En god ceremoni med stor entusiasme og opbakning, konkluderer Københavns integrationsborgmester, Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Et håndtryk her, et håndtryk der og så lige næsten 500 mer’.

Danmarks største kommunale grundlovsceremoni løb tirsdag af stablen på Københavns Rådhus, og det var med masser af flag, selfies, entusiasme og masser af håndtryk.  

”Jeg er stolt af den begejstring og opbakning, vi så i løbet af dagen. Der har været meget diskussion om det håndtryk, de nye statsborgere skulle give, men alle dem jeg gav hånd til har været glade, imødekommende og fuld af begejstring over deres nye statsborgerskab, ” siger beskæftigelses- og integrationsborgmester Cecilia Lonning-Skovgaard (V).

Borgmester: Forsvar de danske værdier 
Borgmesteren lagde i sin tale til de nye statsborgere vægt på, at statsborgerskabet både er et valg og en forpligtelse til at forsvare de danske værdier såsom ligestilling, religionsfrihed, demokrati og personlig frihed.

”Det danske samfund er bygget på nogle stærke og ukrænkelige værdier, som gør os til et åbent land fuld af muligheder for alle. De værdier forventer jeg selvfølgelig, at de nye statsborgere vil gå ud og forsvare. Vi skal sikre, at alle har ret til at være, den de er,” siger Cecilia Lonning-Skovgaard.

50 pct. etiopier og 100 pct. dansker
Grundlovsceremonien i København foregik i to hold - et om formiddagen og et om eftermiddagen. Og ved den afsluttende ceremoni deltog også udlændinge- og integrationsminister Mattias Tesfaye.

I sin tale fortalte han blandt andet om sin egen baggrund fra Etiopien.

”Jeg plejer at sige, at jeg er 50 pct. etiopier og 100 pct. dansker. Og dem der har fulgt med i matematikundervisningen vil sige, at det kan ikke lade sig gøre. Men nationalfølelsen er ikke matematik. Det kan sagtens lade sig gøre. For min egen danskhed står ikke i modsætning til min fars rødder fra Etiopien. Tværtimod så supplerer det hinanden. Det gør mig til den, jeg er i dag,” sagde udlændinge og integrationsminister Mattias Tefaye til de nye statsborgere.

Udover et håndtryk blev grundlovsceremonien også markeret ved, at Sankt Annæ Gymnasiums Kammerkor sang ”Der er et yndigt land” og ”Det er i dag et vejr”.

Foto: 

TILMELD NYHEDSBREV

Læs også

 • 01.07.20 Social
  Alle ansatte i plejesektoren skal testes for COVID-19

  For at overvåge smitten og beskytte de mest sårbare danskere mod COVID-19, skal ansatte på plejehjem og i hjemmeplejen fremover testes jævnligt – ud over de særlige testindsatser ved smitteudbrud. Det har KL, Danske Regioner og regeringen aftalt.

 • 01.07.20 Social
  Penge til minimumsnormeringer skal bruges på pædagoger og ikke ufaglærte

  En ny undersøgelse viser, at det er afgørende for forældre, at det er pædagoger, der bliver ansat, når normeringerne i daginstitutionerne skal løftes de kommende år.

 • 30.06.20 Social
  Husk børn og unges positive fællesskaber

  Under corona har børn og unge ikke kunnet deltaget i fritidsinteresser og været sammen, som de plejer. Hverdagen er nu mere normal, og flere aktiviteter er åbnet igen. SSP-samarbejdet i Norddjurs Kommune opfordrer til, at børn og unge ikke alene er sociale i det digitale univers, men også er aktive sammen og får fælles oplevelser - både i sommerferien og i det nye skoleår.

 • 26.06.20 Social
  Ikke-vestlig indvandring koster de offentlige finanser 33 milliarder kroner

  Ikke-vestlige indvandrere og efterkommere indebærer i 2017 en nettoudgift for de offentlige finanser på 33 milliarder kroner, viser en ny analyse fra Finansministeriet. Året før var udgiften 37 milliarder.

 • 25.06.20 Social
  Pædagoger: Corona-normeringer har styrket børnenes trivsel

  Pædagogerne i landets vuggestuer og børnehaver har oplevet et markant løft i børnenes trivsel og udvikling under de første uger af genåbningen, hvor der var flere pædagoger til færre børn end normalt, viser ny stor undersøgelse. Minimumsnormeringer bør fremrykkes, mener BUPL.