”Det er vigtigt,” lyder meldingen.
Lige nu læser andre
Arla har en høj stjerne hos danskerne.
Mejerigigantens produkter er at finde i alle, danske supermarkeder, og danskerne køber dem flittigt hver dag.
Dog kan de også finde ud af andet, end at lave ost, mælk og smør.
De tre nominerede
Hvert år hylder Arla dem, der gør noget særligt for at skabe sundere og mere bæredygtige madvaner blandt børn og unge.
Det gør de ‘Årets Madsjæl’, som er en pris, der gives til personer, som inspirerer, engagerer og gør en forskel i børns og unges møde med mad og måltider.
Læs også
En madsjæl er en person, der inspirerer børn og unge, når det handler om mad og måltider, evner at møde dem i øjenhøjde, giver dem egne oplevelser med råvarer og mad og skaber et fællesskab omkring maden.
En madsjæl gør det med stort engagement og på en særlig og ekstraordinær måde, som fortjener at blive løftet frem som inspiration for alle, der arbejder for børn og unges forhold til mad og måltider.
”Det er vigtigt at hylde dem, som hver dag gør en forskel for børn og unges møde med mad. Årets Madsjæl sætter fokus på dem, der med passion og engagement giver børn og unge madmod, nysgerrighed og lyst til at udforske smage og råvarer. De fortjener stor anerkendelse,” siger Ann-Camilla Kjæmpe, der er marketingsdirektør ved Arla Danmark
De tre nominerede til Årets Madsjæl 2025 er Tina Larsen, som er køkkenleder på Julemærkehjemmet Fjordmark, Michael Hedensted, der er kost- og ernæringsansvarlig på Søskrænten Daginstitution, og Claus Bøgh Christensen, der er køkkenleder på Rejsby Europæiske Efterskole.
En vaskeægte madhelt
I mere end 20 år har Tina Larsen stået i spidsen for køkkenet på Julemærkehjemmet Fjordmark, hvor hun hver dag møder børn og unge – og deres familier – med et stort smil og en passion for madglæde.
Læs også
Hun lærer dem om sund kost, inddrager dem i madlavningen og giver både børn og forældre værktøjer til at leve en sundere livsstil, når opholdet på Julemærkehjemmet slutter.
Tina er kendt som en vaskeægte madhelt, der inspirerer tusindvis af børn og unge hvert år til at blive madmodige og nysgerrige på nye smage.
”Jeg vil gerne være en god rollemodel – lære børn noget nyt og hjælpe dem ud på nye stier. Mit mål er at motivere dem til at træde ud på nye madstier. Vaner er ikke lov, så de kan sagtens ændres,” fortæller hun.
Fra jord til bord
Michael Hedensted er kost- og ernæringsansvarlig på Søskrænten Daginstitution, hvor han er kendt for sit store engagement i at gøre børn til aktive deltagere i køkkenet.
Hver dag inddrager han børnene i alle faser af madlavningen – fra at skrælle grøntsager til at eksperimentere med nye retter.
Læs også
Han lærer dem om råvarer, smag og bæredygtighed og skaber en unik kombination af læring, nysgerrighed og glæde omkring måltiderne.
Med aktiviteter som ‘planke-laks på bål’ og temauger om pasta og korn giver han børnene oplevelser, der vækker forståelse for madens rejse fra jord til bord.
”Jeg er stolt bare af at være nomineret – for jeg ved, at der er rigtig mange andre ildsjæle, som ikke nødvendigvis bliver opdaget. Det kræver jo, at der er nogen, der fortæller om det. Og alene dét er jeg stolt over,” siger Michael.
Bæredygtighed og madfællesskaber
På Rejsby Europæiske Efterskole har Claus Bøgh Christensen sammen med sit køkkenteam skabt en inspirerende og bæredygtig køkkenkultur, hvor eleverne ikke bare får mad.
De lærer også om, hvor den kommer fra, og hvordan de selv kan træffe mere klimavenlige valg.
Læs også
Claus prioriterer lokale leverandører, sæsonbaserede råvarer og plantebaserede retter, og han reducerer madspild ved kreativt at genbruge overskudsmad.
Eleverne inddrages aktivt i både madlavning og menuplanlægning, og samtalerne omkring måltidet bliver en naturlig del af undervisningen i bæredygtighed og fællesskab.
”Mit mål er at lære dem en masse om mad og en masse om dem selv. Og jeg håber, at de kommer herfra og måske kan lide noget, de ikke troede, de ville kunne lide. Jeg håber, at de i fremtiden kan gå i køkkenet og lave deres yndlingsret og tænke tilbage på Claus og Rejsby,” fortæller han.
Vinderen af Årets Madsjæl 2025 kåres i midten af november 2025, hvor Sanne Vinther fra Arla Fonden sammen med Timm Vladimir tager ud og overrasker Årets Madsjæl på vedkommendes arbejdsplads.
Prisen uddeles af Arla, som arbejder for at styrke børn og unges madkompetencer og skabe mere madglæde.