450 institutioner påvirkes af konkurs

Ledelse

06/5/15 6:12

Nick Allentoft

Landsforeningen Frie Børnehaver og Fritidshjem er begæret konkurs efter flere år med uro og nye strategier. Nylig fyret formand får ansvaret for udviklingen.

Pædagoger, ledere, forældre og frivillige i den landsdækkende organisation Frie Børnehaver og Fritidshjem er i chok efter foreningen er begæret konkurs og mere end halvtreds års historie opløst fra den ene dag til den anden.

Frie er paraplyorganisation for omkring 450 børnehaver og fritidshjem over hele landet, og ejer og driver selv flere institutioner. Men i sidste uge slukkede lyset for foreningen Frie Børnehaver og Fritidshjem, der har eksisteret i over halvtreds år.

“Det er med stor sorg, at vi hermed officielt orienterer om, at vi i dag grundet manglende lønudbetaling til Fries mange trofaste og loyale medarbejdere må konstatere, at der på vegne af en medarbejder er indgivet konkursbegæring i Sø- og Handelsretten,” skriver foreningen på sin hjemmeside.

Kurator Anders Rynkebjerg fortæller til DenOffentlige.dk at han er igang med at skabe afklaring omkring fremtiden for særligt de administrationsaftaler som flere hundrede institutioner over hele landet har med Frie Børnehaver og Fritidshjem.

“Vi forsøger at finde den mest optimale situation for alle involverede, så dele af organisationen og medarbejderne kan fortsætte med nye ejere. Vi har allerede fået en del henvendelser, og nogle giver god mening, andre giver ikke god mening,” siger Anders Rynkebjerg.

Han fortæller også, at det er en gruppe medarbejdere i Frie, der rettede henvendelse for at få foreningen begæret konkurs. Der var simpelthen ikke penge til at udbetale løn til medarbejderne for april måned.

“Medarbejdere rettede henvendelse til mig om at få fremsendt en konkursbegæring. Derefter rettede jeg henvendelse til Sø- og Handelsretten for at få hastebehandlet konkursen,” fortæller kurator.

 

Formand og leder blev gået

Udviklingen tog fart sidst i april, da hovedbestyrelsen satte formanden gennem de senere år, Jens Terp, på porten med et mistillidsvotum.  

“Hovedbestyrelsen, Fondsbestyrelsen og Forretningsudvalget i Frie Børnehaver og Fritidshjem så sig i sidste uge nødsaget til, at konfrontere arbejdende Landsformand Jens Terp med et mistillidsvotum. Dette resulterede i, at Jens Terp har trukket sig fra alle poster i Landsforeningen samt Fonden Frie Børnehaver og Fritidshjem. Jens Terp er således fra den 25. april 2015 ikke længere er en del af Frie Børnehaver og Fritidshjem,” meddelte foreningen via sin hjemmeside sidst i april.

Beslutningen kom ifølge meddelelsen efter længere tids uro i foreningen.

“Set i bakspejlet beklager Hovedbestyrelsen dybt, at mistilliden til Jens Terp ikke indtraf tidligere og Hovedbestyrelsen har allerede nu taget skridt til, at det ikke fremadrettet vil være muligt at have en arbejdende landsformand.”

Samtidig med at bestyrelsen smed sin formand ud blev også den administrative leder Kirsten Porse fyret. Forklaringen lød blandt andet på dårligt arbejdsmiljø.

“Hovedbestyrelsen har nu fået indsigt i, at medarbejderne i Frie Børnehaver og Fritidshjem har arbejdet under et arbejdspres, som i særdeleshed skyldes et yderst dårligt arbejdsmiljø. Denne konstatering er sket efter at Hovedbestyrelsen har gennemlæst den nyligt udarbejdede arbejdspladsrapport udarbejdet af konsulentfirmaet Cowi,” meddelte foreningen i april.

 

Tre dage til redning

Men herefter gik det stærkt. Ifølge flere kilder viste det sig efterfølgende, at foreningen havde likviditet til blot tre dage, og da der ingen aftaler var om fremtidig finansiering af likviditeten var kursen rettet mod konkurs.

Ifølge pressemeddelelsen fra foreningen skulle Helle Tiedemann og Marietta Bak Seemholt sammen med specialkonsulent Torsten Bernes udgøre en midlertidig arbejdsgruppe, for at forestå genopretningen af Frie Børnehaver og Fritidshjem.

Det viste sig umuligt på den korte tid, og forleden blev organisationen således begæret konkurs.

 

Langt spor af uro

Foreningen har under Jens Terps formandsskab haft et spor af sager og udmeldinger, der af flere omgange har skabt uro. Sidste år fik foreningen pludselig konkurrence fra en ny aktør, da 20 institutioner meldte sig kollektivt ud og etablerede et nyt administrationsselskab, som alternativ til Frie.

“Vi var fem institutioner, der skrev et bekymringsbrev til formanden og hovedbestyrelsen, men reaktionen var efter vores mening aggressiv, og så tog vi konsekvensen. Alle vi, der har været med i Frie Børnehaver, er kede af, at det er gået den vej, men vi havde intet andet valg,” fortalte en af initiativtagerne og udbryderne, Torben Jensen, dengang til BUPLs medlemsblad Børn & Unge. (maj 2014)

I samme artikel forsvarer daværende formand, Jens Terp, krisen, og erklærer, at foreningens økonomi har det fint.

“Vi var nødt til at fortælle med­arbejderne, at der ikke ville være plads til så mange, og at der ville ske ændringer i deres ansættelsesvilkår. 24 institutioner har forladt os det seneste år, og det er flere, end vi havde regnet med. Men vi har også haft en tilgang af 21 institutioner, og vi har grundlæggende en sund økonomi,” sagde Jens Terp.

I dag siger Fries næstformand Steen Jonassen til DenOffentlige, at han er rystet over udviklingen og den situation, som institutionerne i Frie nu står i. Men ifølge næstformanden har bestyrelsen gjort, hvad den kunne.

“Vi fornemmer i hovedbestyrelsen i løbet af første kvartal, at der er noget helt galt. Den 31. marts samlede vi så hovedbestyrelsen for at drøfte situationen, og derefter starter den proces, der desværre og til stort chok for mange af os ender med en konkurs,” fortæller Steen Jonassen.

Kurator Anders Rynkebjerg oplyser iøvrigt, at han forventer afklaring om fremtiden for blandt andet administrationsdelen af Frie i løbet af en til to uger. 

Note:

Foreningen Frie Børnehaver og Fritidshjem var udgiver på DenOffentlige indtil sommeren 2014. På grund af vanskeligheder i samarbejdet valgte Mediehuset at stoppe samarbejdet med Frie. Mediehuset har indsendt et mindre krav til konkursboet. Jens Terp har i sin egenskab af formand for Frie skrevet enkelte indlæg til blogstafetter på DenOffentlige. Disse og andre artikler med Jens Terp kan stadig findes her.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce