En mio har snart krydset EU's grænser: I dag fordeler månedgammel EU-aftale seks familier

Politik

04/11/2015 09:09

Nick Allentoft

Blot 90 af 160.000 asylansøgere er fordelt i flere måneder gammel EU-aftale. Men alene i år har snart en million mennesker har fundet vej til Europa.
I offentligheden fylder EU-aftalen om af fordele 160.000 asylansøgere mellem EU-landene rigtig meget. Men nye tale viser, at alene i år har over 800.000 mennesker krydset EU's grænser, og selvom toplederne for flere uger siden enedes om en fordeling af 160.000 mennesker, er kun blot 90 familier fordelt mellem EU-landene.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Samtidig fortsætter flygtningestrømmen til EU og midt i kaos står EU's ledere uden svar efter flere topmøder om sagen. Om kort tid har en mio mennesker illegalt krydset EU's grænser, og nu taler Fabrice Leggeri, chef for Frontex, om, at stigningen af migranter sandsynligvis ikke har "nået sit højdepunkt." Han opfordrer EU-lande til at tilbageholde afviste asylansøgere, så de "hurtigt" kan sendes tilbage til deres hjemlande.

Tirsdag aften indkaldte EU-præsidenten, Donald Tusk, til et nyt uformelt EU-topmøde om flygtningekrisen torsdag i næste uge på Malta. Det nye topmøde afholdes, mens EU-lederne i forvejen er samlet i Maltas hovedstad, Valletta, hvor de deltager i et topmøde mellem EU og Afrika.   Han skriver, at strømmen af migranter, der søger til Europa, fortsætter i et omfang, der er uden fortilfælde, og at nogle EU-lande har iværksat forskellige foranstaltninger ved Schengen-områdets ydre grænser. Mens de europæiske topledere forhandler står landene med ansvar for EU's ydergrænser med enorme udfordringer. Mennesker i tusindtal vælter dagligt ind, og mens Danmark i år har fået asylansøgninger fra omkring 13.000 mennesker, har Grækerne lovet at huse 50.000.    Grækenland flytter de første flygtninge i EU-aftale Grækenland har onsdag for første gang sendt asylansøgere fra sit territorium til et andet EU-land som led i en fælleseuropæisk plan, der skal lette presset på landene ved EU's ydre grænser, hvor der kommer mange tusinde asylansøgere.   Seks familier fra Syrien og Irak er nu ved at blive flyttet fra Grækenland til Luxembourg.   Græsk tv viser billeder af smilende forældre hånd i hånd med deres børn. Familierne stiller også op til billeder med den græske premierminister, Alexis Tsipras, og Luxembourgs udenrigsminister, Jean Asselborn, ved siden af flyet, der skal bringe familierne fra Athen og nordpå.   Over 580.000 flygtninge har i år krydset grænsen til Grækenland via søvejen fra Tyrkiet. Det har skabt store logistiske, økonomiske og humanitære udfordringer for det i forvejen gældspressede EU-land. De græske politikere er gået med til midlertidigt at huse under hver tiende, eller 50.000. 

I september blev de af EU's medlemsstater, der deltager i den fælles flygtningepolitik, enige om at flytte 160.000 asylansøgere fra de lande, hvor der kommer flest migranter og flygtninge, og fordele dem imellem sig.  I underkanten af 90 personer er allerede blevet flyttet fra Italien til Sverige eller Finland under ordningen, der løber over to år og koster 780 millioner euro. I praksis betyder det, at tre gange så mange flygtninge som EU's ledere har opnået enighed om efter måneders forhandlinger, er overladt til deres egen skæbne - de finder selv vej.

EU's kommissær for migration, Dimitris Avramopoulos, betragter det første skridt i Grækenland som "symbolsk" i forhold til at skyde processen i gang.   - Denne omfordeling er symbolsk, men det er også et vigtigt skridt i processen, som skal sættes i system. Det er på tide, at vi skruer tempoet i vejret, siger Dimitris Avramopoulos.    Danmark, Storbritannien og Irland står uden for den fælles flygtningepolitik, men Irland og Danmark har tilbudt at bidrage.  

Mest Læste

Annonce