20 kommuner vil sagsøge staten for fejl i udligning

Politik

04/10/18 2:07

Nick Allentoft

Hver femte kommune bakker ifølge Hjørring-borgmester op om søgsmål mod staten for fejl i udligningssystemet.

Hver femte af landets kommuner vil tilslutte sig et kommende søgsmål mod staten for fejl i udligningssystemet.

Det oplyser Arne Boelt (S), borgmester i Hjørring Kommune.

- Vi er 20 kommuner, der står sammen om sagsanlægget. Det er helt fantastisk og flere, end jeg havde turdet håbe på, siger Arne Boelt.

Det er første gang, at en gruppe kommuner går rettens vej for at få rettet op på det, de kalder fejl i udligningssystemet.

Hjørring Kommune har været bannerfører for søgsmålet. Men kommuner over hele landet har tilsluttet sig for søgsmålet.

Baggrunden for sagen er, at kommunerne føler sig snydt for flere hundrede millioner kroner.

Nyhedsbrev 2

100.000 mennesker læser med hver måned. Skal du være den næste? 

Prøv os! Bestil vores nyhedsbrev - og få automatisk artikler, debat og konstruktiv viden om velfærdssamfundet.

Det er gratis 

Det skyldes ifølge kommunerne, at udligningssystemet ikke har taget højde for udlændinges uddannelsesniveau.

Eksempelvis har en veluddannet udlænding i Gentofte udløst samme tilskud som en ufaglært udlænding i Hjørring.

Allerede i 2014 gjorde Lemvig Kommune Økonomi- og Indenrigsministeriet opmærksom på problemet.

Men fejlen er først justeret med virkning fra 2019.

Regeringen besluttede tidligere på året at kompensere de kommuner, der mister penge i fremtiden, fordi systemet justeres.

Men der er ikke udsigt til kompensation for de kommuner, der i årevis har fået for lidt.

Det vil kommunerne bag søgsmålet nu gå rettens vej for at få.

Kommunerne anslår, at de er gået glip af "flere hundrede millioner kroner", men det samlede krav mod staten er endnu ikke endeligt opgjort.

Næste skridt bliver at få udarbejdet et juridisk notat, som kommunerne skal bruge som ammunition i retssagen mod staten.

- Vi skal ud over stepperne og hurtigst muligt have stævnet staten. Den her sag kan trække ud i lang tid, måske tre-fire år. Derfor skal vi i gang snarest muligt, siger Arne Boelt.

Økonomi- og indenrigsminister Simon Emill Ammitzbøll-Bille (LA) har torsdag meddelt, at han vil arbejde for kompensation på 1,4 milliarder kroner til 85 kommuner.

Det er kompensation til kommuner, der som følge af en ændret regnemetode omkring ældre og handicappede står til at miste penge i udligningen.

Det er ikke en melding, der får Arne Boelt til at vakle:

- De to sager har ikke noget med hinanden at gøre, og jeg anser det ikke for at være et plaster på såret. 

- Så vi kører videre for fulde gardiner, siger han.

Socialdemokratiets formand, Mette Frederiksen, har tidligere foreslået, at der afsættes to milliarder kroner til kommuner, der har mistet penge som følge af fejlen. 

Kammeradvokaten, der er statens advokat, har i et notat konkluderet, at der juridisk set ikke er noget at komme efter for kommunerne.

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.