2014 blev et skidt år for pressefriheden i verden

Infrastruktur

12/2/15 9:34

Nick Allentoft

Ifølge Journalister uden grænser er ekstreme grupper skyld i ringere arbejdsvilkår for medier og journalister.

Pressefriheden led sidste år et markant knæk på grund af ekstremistiske grupper som Islamisk Stat og Boko Haram, oplyser den internationale organisation Journalister uden grænser (RSF) torsdag i sin årlige statusrapport.

Ifølge Journalister uden grænsers pressefrihedsindeks skete der 3719 såkaldte frihedsbrud mod journalister i 2014. Det er en stigning på otte procent i forhold til året før.

Der føres ifølge organisationen en "informationskrig" i forbindelse med konflikterne i Ukraine og Mellemøsten, hvor medier og journalister er blevet et direkte mål for drab, bortførelser og afpresning.

Islamisk Stat i Irak og Syrien, Boko Haram i Nigeria og Cameroun samt kriminelle organisationer i Italien og Latinamerika bruger alle "frygt og trusler om repressalier til at få journalister og bloggere, der ikke danser efter deres pibe, til at tie", skriver RSF i rapporten.

De værste steder i verden for pressefriheden er i Iran, Kina, Syrien og Nordkorea.

De bedste lande i verden for pressefriheden er i Skandinavien, hvor Finland, Norge og Danmark topper listen over de 180 lande, der er blevet målt og vejet.

Herudover er lande som Canada, Sverige og Holland også at finde i toppen af listen.

USA ligger blot nummer 49 på listen, hvilket er tre pladser lavere end sidste år. Det skyldes ifølge Journalister uden grænser, at den amerikanske regering fører en informationskrig mod WikiLeaks og andre grupper, der kæmper for sandheden.

Rusland er nummer 152 år på listen efter at have indføret "en ny række af drakoniske love", blokering af hjemmesider og pres på uafhængige medier.

Blandt de positive overraskelser er Jamaica, der ligger på en niende plads. 

/ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.