Aftale for kommunalt ansatte ender formentlig uden knubs

Politik

13/2/15 12:15

Suleman Haider

I løbet af weekenden indgås der formentlig overenskomst for en halv million kommunalt ansatte.

Det ender sandsynligvis udramatisk, når Kommunernes Landsforening (KL) og Forhandlingsfællesskabet, der blandt andet repræsenterer over en halv million kommunalt ansatte, mødes til de endelige forhandlinger om en ny overenskomstaftale.

Sådan lyder vurderingen fra Mikkel Mailand, der er arbejdsmarkedsforsker ved Københavns Universitet, frem mod forhandlingerne for cirka 573.000 lærere, sygeplejersker, social- og sundhedsassistenter, pædagoger og politibetjente.

- Der er ikke lagt op til de store slagsmål, når det gælder de samlede kommunale forhandlinger. Det, der er spørgsmålet, er, om hvor meget man når. Jeg forventer, at man under alle omstændigheder lander en aftale fredag eller i løbet af weekenden, siger han til Ritzau.

I sidste uge blev der indgået aftale for omkring 184.000 statsansatte, og fredag middag sætter chefforhandlerne for KL og Forhandlingsfællesskabet, Michael Ziegler (K) og Anders Bondo Christensen, sig sammen for at indgå forlig på det kommunale plan.

Meget lidt er sluppet ud om de hidtidige forhandlinger, men løn er som altid et tema, påpeger Mikkel Mailand.

- Man vil gerne have en reallønsstigning. Det har været nogle smalle forlig de forrige gange. Selv om vi ikke er i en højkonjunktur, vil man gerne have så meget, så reallønnen er sikret. Det er et højt prioriteret ønske, siger han.

Arbejdsmarkedsforskeren vurderer, at det store slagsmål venter efter de fælles kommunale forhandlinger. Her er det igen lærernes arbejdstidsregler, der bliver et tema, vurderer han.

- Lige meget hvordan man lander aftalen, er der vanskelige forhandlinger i spørgsmålet omkring lærernes arbejdstid endnu en gang. Jeg tror ikke, at nogen af parterne er interesseret i konflikt, og man vil gøre sig store anstrengelser for at få landet en aftale denne her gang, siger Mikkel Mailand.

For to år siden blev skolelærerne lockouted i fire uger, da man ikke kunne nå til enighed med KL om en ny aftale. Det førte til sidst til et regeringsindgreb.

Hverken Michael Ziegler eller Anders Bondo Christensen har ønsket at udtale sig til Ritzau, før der er indgået forlig.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.