Anker Boye stopper et år før tid

Politik

04/12/16 5:52

Nick Allentoft

Odenses socialdemokratiske borgmester, Anker Boye, stopper 1. januar 2017 efter i alt 19 år på posten. Afløser allerede kørt i stilling.
Anker Boye (S) stopper som Odenses borgmester ved årsskiftet. Han afløses formentlig af partifællen Peter Rahbæk Juel Det oplyser Socialdemokratiet i Odense i en pressemeddelelse.   Det var i forvejen kendt, at Anker Boye ikke ville stille op ved det kommende kommunalvalg i efteråret 2017. Af samme grund blev Peter Rahbæk Juel allerede i april valgt til Socialdemokratiets borgmesterkandidat til det næste valg.

Peter Rahbæk Juel er politisk ordfører i den socialdemokratiske byrådsgruppe i Odense og har desuden sammenlagt seks års rådmandserfaring.

- Anker er en af de mest markante borgmestre i Odenses historie. Han har stået i spidsen for at hive Odense ud af krisen gennem byudvikling, vækst og skabelse af flere arbejdspladser, siger Peter Rahbæk Juel i pressemeddelelsen.   - Derfor er jeg stolt over den tillid, Anker viser mig ved at pege på mig som hans afløser, og jeg glæder mig til at komme i gang med arbejdet.   Den afgående borgmester, 66-årige Anker Boye, har stået i spidsen for Danmarks tredjestørste by i sammenlagt 19 år. Inden han blev borgmester, var han bygningsmaler og portør på Odense Sygehus. Jobbet på sygehuset blev startskuddet til en politisk karriere. Her var han tillidsmand, og siden fik han flere faglige tillidsposter og blev blandt andet formand for LO i Odense. Og ved valget i 1993 kunne Anker Boye overtage den socialdemokratiske borgmesterarv fra Verner Dalskov.   Ved flere af de efterfølgende kommunalvalg skovlede Anker Boye stemmer ind, og han blev et kendt ansigt - også i resten af Danmark. I 2005 måtte han dog se sig slået af den konservative Jan Boye, som for en periode blev borgmester i Odense.

Anker Boye har også været rådmand, for- og næstformand for Kommunernes Landsforening og aktiv i en lang række bestyrelser.

Kommende Odense-borgmester: Nu skal jeg ud og møde borgerne Odenses formentlig kommende borgmester Peter Rahbæk Juel (S) vil arbejde for at sænke ledigheden og styrke velfærden i byen.   - Min vel nok vigtigste opgave bliver at sikre, at vi udvikler velfærdsområdet i Odense. Vi har brug for at styrke vores skoler, pasningstilbud og ældrepleje, siger Peter Rahbæk Juel.   - Vi får en lang sej kamp for at få forbedret vilkårene på velfærdsområdet. Anker er vol nok den mest kendte nulevende odenseaner. Jeg er ikke kendt. De, der følger med i kommunalpolitik i Odense, kender mig nok. Men jeg skal ud og stikke fingeren i jorden og møde borgerne. Det glæder jeg mig rigtig meget til, siger Peter Rahbæk Juel.   Peter Rahbæk Juel fremhæver, at der er en "fantastisk" udvikling i gang i Odense. Og det til trods for, at byen blev hårdt ramt af finanskrisen.   - Byudviklingen er i høj grad noget, som Anker Boye har stået i spidsen for, siger Peter Rahbæk Juel.    - Min store udfordring bliver at få optimismen til at gælde for hele Odense. Der er ingen tvivl om, at vi har været hårdt presset på velfærdsområderne. Blandt andet skal de ledige ind i de job, som optimismen i byen skaber.   Peter Rahbæk Juel har været medlem af byrådet i Odense siden 2006. Han har været rådmand for ældre- og handicapforvaltningen samt social- og arbejdsmarkedsforvaltningen i sammenlagt seks år.   Odense byråd vil behandle omkonstitueringen på et møde 14. december.     BLÅ BOG: Peter Rahbæk Juel Odense kommende borgmester bliver formentlig Peter Rahbæk Juel (S).    Navn: Peter Rahbæk Juel Alder: 39 år (født 6. oktober 1979) Nationalitet: Dansk Uddannelse: Har studeret på Syddansk Universitet med hovedfag i historie og bifag i samfundsfag.    Karriere: 
  • Har været næstformand i DSU Odense. 
  • Har været medlem af Odense Byråd siden 2006. Han har siden haft flere rådmandsposter. 
  • Han mistede sin rådmandspost i Social- og Arbejdsmarkedsforvaltningen ved kommunalvalget i 2013. 
  • Efter valget i 2013 blev Peter Rahbæk Juel politisk ordfører for sit parti. 
  • 4. april blev han valgt som borgmesterkandidat for Socialdemokratiet til kommunalvalget, da Anker Boye meddelte, at han ikke genopstiller. 
  Civilstand: Gift med Christina Rahbæk Juel. Har to sønner.    Bopæl: Odense   Kilder: Fyens Stiftstidende, Odense.dk   /ritzau/  

Annonce