Når der nu kommer flere penge til området fra finansloven, så kan det ikke være rigtigt at man ude i kommunerne bare hæver forældrebetalingen. Det giver ikke mening, og jeg synes, det er et meget mærkværdigt valg at træffe som kommune, siger Rosa Lund til Berlingske. Foto. Andreas Bro.

Børnehaver og vuggestuer bliver dyrere i flere kommuner

Velfærd

04/05/2015 09:39

Mikkel Sarka

Daginstitutionerne ansætter flere pædagoger, og det betyder højere takster for børnenes forældre.

I hver fjerde kommune bliver det dyrere for forældre at sende børn i daginstitutioner. 

Den øgede forældrebetaling til vuggestuer, børnehaver og dagpleje er et resultat af, at der på finansloven er afsat 500 millioner kroner til, at kommunerne kan ansætte flere pædagoger, skriver Berlingske.

I Allerød på Sjælland bliver forældrebetalingen for en institutionsplads fra 1. juni sat op med 39 kroner om måneden. 

Forhøjelsen sker "som konsekvens af den statslige pulje" til at hyre flere pædagoger, fremgår det af et notat fra kommunen. 

Flere medarbejdere betyder flere udgifter på børneområdet, og kommunerne har ifølge loven ret til at sende en del af den regning videre til forældrene. 

Hver fjerde ud af de 98 kommuner har besluttet at sætte taksterne op denne sommer eller fra 2016. 

Enhedslistens ordfører på daginstitutionsområdet, Rosa Lund, undrer sig over forhøjelserne. 

- Når der nu kommer flere penge til området fra finansloven, så kan det ikke være rigtigt at man ude i kommunerne bare hæver forældrebetalingen. Det giver ikke mening, og jeg synes, det er et meget mærkværdigt valg at træffe som kommune, siger Rosa Lund til Berlingske. 

SF's børneordfører, Trine Pertou Mach, mener derimod, at det er helt op til kommunerne selv at fastsætte taksterne, og mange kommuner er så hårdt presset økonomisk, at det kun er naturligt, at de øger forældrebetalingen, forklarer hun til avisen. 

Formand for Forældrenes Landsforening, Dorthe Boe Danbjørg, er glad for, at normeringerne i daginstitutionerne øges - selv om mange forældre kommer til at betale en smule ekstra. 

- Det er jo dejligt, at kommunerne begynder at bruge flere penge på flere pædagoger. Som udgangspunkt arbejder vi for, at forældre skal betale mindre, og vi mener, at forældrebetalingen skal ligge lavere end de nuværende 25 procent. Men i den konkrete situation stiger betalingen som en konsekvens af noget positivt, siger hun til Berlingske.

Mest Læste

Annonce