Statsadvokaten skriver i sin afgørelse, at han anmoder Østjyllands Politi om at genoptage efterforskningen, ligesom statsadvokaten har besluttet at foretage sigtelser mod Jacob Bundsgaard og Bjarne Mathiesen. Foto: Martin Dam Kristensen

Borgmester sigtet i SMS-sag

Politik

21/10/2014 19:15

Nick Allentoft

Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard (S) og tidligere havnedirektør Bjarne Mathiesen bliver nu sigtet af statsadvokaten i sagen om overtrædelser af straffelovens paragraf 263 – lov om brevhemmelighed.

Det fremgår af en afgørelse fra statsadvokaten, som TV 2 | ØSTJYLLAND er i besiddelse af.

Statsadvokaten går således imod Østjyllands Politi, der tidligere valgte at henlægge sagen, hvor Jacob Bundsgaard som formand for Aarhus Havn og den daværende havnedirektør Bjarne Mathiesen anklages af en gruppe kranførere for uberettiget aflæsning af SMS-beskeder.

Baggrunden er, at tre kranførere blev fyret på baggrund af en SMS-korrespondance med de øvrige kranførere om en konflikt mellem kranførerne på Aarhus Havn og havnens ledelse tilbage i 2012.

Dengang var Bjarne Mathiesen direktør på Aarhus Havn, og Aarhus-borgmester Jacob Bundsgaard var - og er stadig - formand for havnebestyrelsen.

Ifølge kranførerne læste ledelsen på Aarhus Havn en lang række SMSer mellem tre kranførere og deres 25 havnekollegaer. SMS-beskederne omhandlede en arbejdskonflikt.

Efterfølgende blev tre kranførere, heraf to arbejdsmiljørepræsentanter, i november 2012 bortvist.

Det fik 28 kranfører til at melde Jacob Bundsgaard og Bjarne Mathiesen til politiet, men den 7. februar 2013 standsede Østjyllands Politi efterforskningen i sagen.

Sagen har efterfølgende været forbi Statsadvokaten et par gange, og hver gang har Statsadvokaten anmodet politiet om at forsætte sagen.

Senest valgte Østjyllands Politi den 9. oktober at standse efterforskningen, hvilket havnearbejderne på ny klagede over.

Statsadvokaten skriver i sin afgørelse, at han anmoder Østjyllands Politi om at genoptage efterforskningen, ligesom statsadvokaten har besluttet at foretage sigtelser mod Jacob Bundsgaard og Bjarne Mathiesen.

Fyrede kranføreres advokat tilfreds 

Arbejdsgivere skal ikke ustraffet kunne snage i deres ansattes sms'er, mener advokat Bjarne Overmark. Han betragter det derfor som en sejr, at statsadvokaten har besluttet at sigte en tidligere havnedirektør og Aarhus' borgmester Jacob Bundsgaard (S) for brud på brevhemmeligheden.

Bjarne Overmark repræsenterer tre kranførere fra Aarhus Havn, der blev fyret, efter deres arbejdsgiver havde læst sms'er, de havde sendt til hinanden under en faglig konflikt. Sigtelsen betyder, at sagen undgår at blive forældet med udgangen af oktober, lyder det fra advokaten.

- Det havde haft katastrofale følger, hvis det var blevet retstilstanden i Danmark, at enhver arbejdsgiver kunne bryde ind i de ansattes mobiltelefon og se, hvem vedkommende har sendt sms'er til, og hvad der stod i dem, siger Bjarne Overmark.

- Det ville kunne ramme hvem som helst og især dem, der er fagligt aktive, tilføjer advokaten.

Han mener ikke, at det har betydning for sagen fra Aarhus Havn, at det var en arbejdsmobiltelefon, som altså var betalt af arbejdsgiveren.

- Det var en arbejdsmobiltelefon, der var udleveret under den betingelse, at den måtte bruges ubegrænset privat, og folk har betalt skat af den telefon. Der var ingen, der forventede, at arbejdsgiveren ville bryde ind i telefonen, men det var det, der skete, siger han.

Tilbage i efteråret 2012 afleverede en af kranførerne sin telefon til arbejdsgiveren for at få den byttet. Ifølge kranførernes advokat skete det sideløbende med en faglig konflikt, der handlede om, at kranførerne var utilfredse med for meget overarbejde.

Borgmester og formand for havnebestyrelsen Jacob Bundsgaard (S) er tirsdag ikke til rådighed for interview, men i en skriftlig kommentar skriver han:

- Jeg er blevet oplyst om, at statsadvokaten har omgjort Østjyllands Politis afgørelse om at henlægge sagen, således at efterforskningen skal fortsætte. Jeg står naturligvis til rådighed i forhold til politiets arbejde, hvis der stadig måtte være aspekter i sagen, som statsadvokaten ikke mener, er belyst. Politiet skal nu have ro til den videre efterforskning, og jeg har derfor ikke yderligere kommentar, skriver Jacob Bundsgaard til TV 2 | ØSTJYLLAND.

TV 2 | ØSTJYLLAND har forgæves forsøgt at få en kommentar fra Bjarne Mathiesen.

/Ritzau/TV2Østjylland

Mest Læste

Annonce