Byrådsdrama: Kommune gav forkert EL-kandidat en plads

Politik

17/10/14 7:20

Nick Allentoft

I Norddjurs Kommune kom den forkerte kandidat fra Enhedslisten ind i byrådet ved valget i november sidste år. Men partiet undlod af praktiske årsager at reagere på fejlen, og det kostede siden partiet et byrådsmedlem, da Helle Plougmann forlod partiet og blev løsgænger.

Enhedslisten i Norddjurs Kommune kræver én af de to pladser, som partiet sikrede sig ved sidste års kommunalvalg, tilbage. 

I dag sidder løsgænger Helle Plougmann på den ene af pladserne, efter at hun forlod partiet i august. Men det skyldes, at der skete en alvorlig fejl ved kommunalvalget, så mandaterne ikke blev fordelt korrekt, skriver Aarhus Stiftstidende.

Norddjurs Kommune havde nemlig registreret Enhedslistens opstillingsform som sideordnet i stedet for partiets udtrykte ønske om, at liste Ø skulle opstille på partiliste.

Forskellen er, at det i en sideordnet opstilling er antallet af personlige stemmer, der tæller, mens mandater fordeles efter partiets egen prioritering ved den anden opstillingsform.

Med fejlen blev Helle Plougmann valgt ind sammen med partiets spidskandidat Ulf Harbo. Det burde dog i stedet at have været nummer to på Enhedslistens liste, Inky Remy.

Fadæsen fik ekstra krydderi, da Helle Plougmann valgte at blive løsgænger, fordi hun og Ulf Harbo ikke kunne samarbejde.

Det har sat sindene yderligere i kog hos Enhedslisten, fordi partiet mener, at det råder over mandatet.

På Facebook undskylder partiet over for vælgerne og kalder Helle Plougmann "kynisk".

- Helle Plougmann havde erfaring med byrådsarbejde og blev vores chefforhandler. Hun forhandlede godt nok de fede poster til sig selv, men vi så det som poster til Enhedslisten.

- Nu sidder Helle Plougmann i byrådet på Enhedslistens stemmer og modarbejder Enhedslistens politik. Helle Plougmann vil ikke gøre noget for nogen, men kun for sig selv med fede poster – kynisk! Ulf Harbo er en sand enhedslistemand i byrådet, skriver Mogens Overballe, kontaktperson for Enhedslisten Norddjurs på det sociale medie.

Enhedslisten ønsker, at sagen bliver "rullet tilbage til det korrekte valgresultat", så Plougmann overlader sin plads til Inky Remy.

Partiet har klaget både over den formelle fejl og over, at sagen trækkes i langdrag af valgbestyrelsen.

I Økonomi og Indenrigsministeriet har man efter to måneders granskning af sagen ifølge Aarhus Stiftstidende sendt 11 A4-sider i et svar til Norddjurs Kommune. Her konstaterer man, at ministeriet ikke har kompetencen til at træffe en afgørelse, men slår fast, at Helle Plougmann fejlagtigt har fået pladsen.

DR Østjylland har talt med Helle Plougman, der fortæller, at nummer to og tre på listen på et møde en uge inden valget, at ikke ønskede at blive valgt. Så hvis Enhedslisten fik to valgt ind, var aftalen, at de skulle trække sig.

- På valgaftenen sker der så det, at man ved en fejl kommer til at køre efter sideordnet opstilling i stedet for partiliste og så ryger jeg automatisk ind, siger Helle Plougmann til DR Østjylland.

- Partiforeningen beslutter så, at det gør vi ikke noget ved, fordi det er en belejlig fejl og vi slipper for en besværlig procedure med, at folk skal trække sig. Så det var en helt bevidst beslutning, at vi ikke klagede over det, fordi det var til vores fordel, siger hun til DR.

Helle Plougmann forlod senere Enhedslisten og er nu løsgænger i byrådet.

- Og så synes man jo pludselig nu, at hvis man kan bruge den her fejl til at få mig fjernet, så er det jo oplagt, siger hun.

Mogens Overballe, bestyrelsesmedlem i Enhedslisten i Norddjurs, siger, at partiet på valgaftenen måske ikke helt var klar over fejlen.

- Men det var mest praktisk og vi var jo glade for, at det endte som det gjorde, fordi de to kandidater trak sig, siger han.

- Det skete bare. Og vi var jo ikke vant til det der med at stille op til valg nogen af os, forklarer Mogens Overballe

 

/ritzau/