Carl Holst forsvarer lang ferie og efterløn

Politik

04/08/2015 11:14

Nick Allentoft

En ugelang sommerferie og en sag om mere end 800.000 kroner i efterløn fra et job, han selv har sagt op, giver Carl Holst en skidt start som forsvarsminister.

Som ny minister er det vigtigt hurtigt at opbygge et godt forhold til de centrale organisationer og politikere på ens nye ministerområde. Især hvis man ikke i forvejen har en stærk profil inden for feltet.

Men i stedet for at opbygge tillid, har Venstres nye forsvarsminister, Carl Holst, under sin tre uger lange sommerferie hævet et stort beløb på tillidskontoen.

Sådan må man læse de opsigtsvækkende hårde udmeldinger fra både forsvarets ansatte og fra regeringens støtteparti Dansk Folkeparti, som søndag regnede ned over den tidligere formand for Region Syddanmark.

              Læs mere om Carl Holst

Måske øver den nye minister sig på at "stave til militær", lød det fra formanden for de menige soldater i Hærens Konstabel- og Korporalforening, Flemming Vinther.

Han kritiserer den nye minister for kun at bryde radiotavsheden i sommerferien for at forsvare sin ret til en efterløn på 833.040 kroner fra jobbet som regionsformand.

Carl Holst har til gengæld hverken udtalt sig om nedlæggelsen af Irak-kommissionen, forsvarets forsvundne fangedokumenter, tiltagende kritik af tolkeaftalen og arbejdspresset på flymekanikerne i kampflymissionen mod Islamisk Stat.

Også Dansk Folkepartis erfarne udenrigsordfører, Søren Espersen, er barsk i sin kritik:

- Jeg har aldrig været ude for noget lignende. Stort set hele regeringen er på én gang gået på ferie. Det er ikke acceptabelt, når der er tale om store og vigtige sager, sagde Søren Espersen, før Carl Holst kom på banen.

Der har især vakt forargelse, at de danske F-16 mekanikere for næsten en uge siden i et åbent brev til samtlige partiformænd fastslog, at kampflymissionen mod Islamisk Stat ikke kan fortsætte. 

De gamle F-16-fly slår revner, og presset er nu så stort, at sygefravær og stresstilfælde hober sig op blandt de flymekanikerne, der vedligeholder de danske fly på basen i Kuwait, lød det.

Trods det åbne brev har forsvarsministeren ikke givet et klart svar på, om missionen skal fortsætte. Søndag brød Carl Holst så radiotavsheden. 

Det skete blandt andet med en konstatering af, at han ikke selv har modtaget brevet fra mekanikerne:

- Jeg har ikke fået det brev. Skulle jeg svare på et brev, der er sendt til alle partiformændene? Det ved jeg ikke. 

Spørgsmål: Men brevet har været omtalt i samtlige landsdækkende medier, og du er minister på området. Er det ikke dig, der må tage ansvaret for, at dine ansatte bliver hørt?

- Jo, men det er ikke mig, der fået brevet. Jeg forsøger ikke at vaske hænder. Jeg forsøger bare at se fremad, og nu giver jeg udtryk for, hvad min holdning er, siger Carl Holst. 

Han fastslår, at han vil afvente en planlagt militærfaglig vurdering i næste uge og samtaler med de øvrige partier i Folketinget, før der træffes en beslutning om, hvorvidt kampflyene måske midlertidigt eller permanent skal trækkes hjem fra oktober.

Trods kritikken mener Carl Holst ikke, at han har svigtet sit ansvar i ferien:

- Jeg har været væk i tre uger, og de er ikke er gået med, at jeg har ligget på en strand. Det er tre uger, som jeg ud over samvær med familien har brugt på at sætte mig ind i et nyt område for at få et helhedsbillede af forsvarsområdet og de nordiske anliggender.

- Jeg føler ikke, at jeg har været mentalt væk. Jeg har faktisk været meget nærværende. Både i forhold til de sager, der har været fremme, men også i forhold til andre sager som indkøb af jagerfly og hele det arktiske område.

Spørgsmål: Der er tale om et helt usædvanligt nødråb fra flymekanikere i den mest kampbaserede operation, vi har. Bør en forsvarsminister ikke være nærværende i den sag frem for at læse op på andre sager?

- Jo, jeg bilder mig også ind, at jeg har været nærværende i den sag.

Spørgsmål: Men forsvarets organisationer er ude og efterlyse et svar fra dig?

- Det vil ikke være fair, hvis jeg bare svarede uden at involvere mine politiske kolleger i forsvarskredsen og få et svar fra forsvaret selv. Det videre forløb skal bero på en militærfaglig vurdering, og den lægger jeg stor vægt på at få, siger Carl Holst.

Han mener, at et hurtigt svar fra en ny minister kunne udlægges som om, at han var egenrådig og gik uden om Udenrigspolitisk Nævn, udenrigsministeren og forsvarets rådgivning i spørgsmålet om en forlængelse af kampflymissionen.

Når det gælder det andet markante kritikpunkt - efterlønnen - står Carl Holst fast på sin ret. 

Han vil - som reglerne giver ham mulighed for - have 833.040 kroner i efterløn, selvom han selv har sagt jobbet som regionsformand op for at komme i Folketinget.

Der ud over vil han ikke kommentere sagen.

Ritzau ville ellers gerne have spurgt Carl Holst, hvorfor han i lyset af sin nye vellønnede stilling som forsvarsminister ikke vælger at takke nej til hele eller en del af beløbet, som eksempelvis tidligere forsvarsminister Nicolai Wammen (S) gjorde.

Eller om man som del af Venstres ministerhold ikke bør sige nej til så stort et beløb i efterløn, når partiet blandt andet har været med til at skære i efterlønnen for almindelige danskere.

- Nu vil jeg have fokus på mit arbejde som forsvarsminister, siger Carl Holst.

 

Ny regionsformand: Vi skal blande os uden om vederlagssag Carl Holsts arvtager som formand for Region Syddanmark, Stephanie Lose (V), mener ikke, det er regionsrådets bord at opfordre den nyslåede forsvarsminister til at afstå fra sit eftervederlag på cirka 800.000 kroner.   - Det, vi bør forholde os til, er, at reglerne er blevet fulgt, at der er nedsat en kommission, der skal se på dem. Og jeg mener simpelthen ikke, at det er vores opgave at sende opfordringer til alle mulige om at tage eller ikke tage et eftervederlag. Det er op til Carl Holst, hvad han vil gøre, siger Stephanie Lose.     Meldingen kommer, efter at Enhedslisten har foreslået, at regionsrådet sender en henvendelse til Carl Holst, hvor han opfordres til at afstå fra at tage imod pengene fra Region Syddanmark. Den idé har indtil videre fået opbakning fra Liberal Alliance, Dansk Folkeparti og SF. Det giver dog kun opbakning fra ni af regionsrådets 41 medlemmer, der skal stemme om forslaget 25. august.   Ifølge Stephanie Lose er det vigtigste, at Carl Holst har fulgt reglerne. Men det giver alligevel mening fremadrettet at få set reglerne igennem, mener hun.   - Jeg ser gerne, at man får lavet nogle fornuftige regler for eftervederlag, som giver mening, og som de almindelige borgere også vil synes, er rimelige og fornuftige, siger hun med henvisning til den kommission, der i skrivende stund gennemgår reglerne.   Hun afviser at svare på, hvad hun selv ville have gjort i en lignende situation med begrundelsen:   - Det er en måned siden, jeg startede som regionsrådsformand, og jeg vil gerne have lov til at koncentrere mig om de

/ritzau/

Mest Læste

Annonce