- Alle bliver inviteret, og vi holder vores muligheder åbne. Men det her er lavet som en klar invitation til Enhedslisten og SF. Det er dem, der har serve-ret, siger finansministeren om finanslovsudspillet for 2015.

Corydon: Finansloven skal styrke og udvikle velfærden

Politik

25/08/2014 19:52

Nick Allentoft

Regeringens forslag til næste års budget fremlægges under overskriften "Et stærkere fællesskab". Udspillet er en åben invitation til SF og Enhedslisten, siger Corydon.

Finansminister Bjarne Corydon (S) løfter mandag aften en lille smule af sløret for, hvad hovedfokus bliver i regeringens kommende finanslovforslag, der præsenteres tirsdag formiddag.

Det sker i en lille videobid på Finansministeriets side på Facebook.

- Tirsdag fremlægger jeg regeringens finanslovforslag for 2015, altså hele Danmarks husholdningsbudget for næste år. Forslaget bærer titlen "Et stærkere fællesskab", og det er fordi, at det i sin kerne handler om at styrke og udvikle vores fællesskab i Danmark.

- Fællesskab handler blandt andet om velfærd. Og i forslaget er der penge til at opprioritere vores fælles velfærd i Danmark, siger han i videoklippet.

Regeringen har allerede bebudet, at en sundhedspakke bliver en del af forslaget. Her er man parat til at bruge fem milliarder kroner på kræftbehandling, kronisk syge og til at mindske uligheder i sundhedsvæsnet frem mod 2018.

Derudover går regeringen efter at fordoble fradraget for fagforeningskontingenter. Det vil angiveligt give en udgift lige omkring en halv milliard kroner.

Regeringen har hele tiden fastholdt, at der omvendt ikke bliver pillet ved den omdiskuterede dagpengereformen, sådan som SF og Enhedslisten har krævet det, ligesom også fagforeninger, a-kasser og dele af det socialdemokratiske bagland har bakket op om kravet.

Regeringen har dog meldt ud, at den går efter at lande en aftale med de to støttepartier. Det større fradrag for fagforeningskontingent kan ses som et forsøg på at tækkes de to røde partier.

Ifølge DR og TV2 indeholder finanslovforslaget ubrugte midler for cirka 1,5 milliarder kroner, som de to partier kan få lov til at prioritere, ligesom der er knap en halv milliard kroner fra den tidligere finanslov.

 

Corydon om finanslov: Klar invitation til SF og EL

I regeringens udkast til finansloven for 2015 ligger der en klar invitation til både Enhedslisten og SF.

Det siger finansminister Bjarne Corydon (S) til Politiken.

- Alle bliver inviteret, og vi holder vores muligheder åbne. Men det her er lavet som en klar invitation til Enhedslisten og SF. Det er dem, der har serve-ret.

- Både fordi det er regeringens parlamentariske grundlag, men også fordi vi lægger op til, at det råderum, der findes på finansloven, skal bruges på fællesskabet, og det er jo de partiers dagsorden, siger han til Politiken.

SF og Enhedslisten skal dog ikke forvente, at det beløb, der er at forhandle om, kommer til at gå til lempelser på dagpengeområdet, som partierne ellers ønsker.

Her er socialdemokraterne nemlig bundet af det regeringsgrundlag, der i sin tid blev lavet, og som SF selv var en del af.

- Jeg gør det meget klart, at vi selvfølgelig holder os inden for regeringsgrundlaget, når vi sætter os til forhandlingsbordet. Og så opfordrer jeg til, at vi tager tingene i den rigtige rækkefølge.

- Det er jo ikke sådan, at der er lukket ned for at diskutere, hvordan vi bedst indretter et dagpengesystem. Der er åbnet et vindue med en dagpengekommission, siger finansministeren.

Finanslovsforslaget bliver officielt præsenteret tirsdag klokken 11.

/Ritzau/

 

Mest Læste

Annonce