Dansk retssikkerhed overhales af EU

Politik

08/12/14 9:30

Suleman Haider

EU har skærpet ofrenes og de sigtedes rettigheder, mens Danmark har stået uden for det retslige samarbejde.

Planerne om at afskaffe det retslige forbehold i EU vil i de kommende måneder tvinge danske politikere til at forholde sig til, at retssikkerheden i de andre EU-lande er blevet så omfattende, at Danmark får svært ved at følge med. 

Mens Danmark har stået på sidelinjen, har de andre EU-lande arbejdet hurtigt og målrettet på at forbedre retssikkerheden for borgerne, skriver Politiken mandag.

Det er sket i løbet af de seneste fem år, og det er lykkedes i en sådan grad, at det vil blive både dyrt og besværligt, hvis Danmark skal være med.

- På det strafferetslige område er der opstået alvorlige konflikter mellem den måde, man gør det på i Danmark, og det, man gør i andre EU-lande, siger Venstres retsordfører, Karsten Lauritzen, til Politiken.

Dommerne, Rigspolitiet, Rigsadvokaten og Justitsministeriet er enige. De har løbende konstateret, at EU-reglerne ville stride mod rodfæstede traditioner og retsprincipper i Danmark. 

Det viser en gennemgang af de seneste fem års notater og høringssvar på området, som Politiken har foretaget. 

De andre EU-lande giver ret til en forsvarer, allerede når en person er mistænkt. Advokaten skal have ret til at deltage i alle afhøringer og retsmøder. Mistænkte skal have mere information og større krav på aktindsigt i politiets materiale.

Desuden stiller EU langt strengere krav til tolkning og kræver oversættelse af alle vigtige dokumenter. 

Alle punkter vil stride mod regler og praksis i Danmark, skriver Politiken. 

- EU har skærpet fokus på ofrenes og de sigtedes rettigheder markant de seneste år. Danmark kan blive overhalet, ligesom det tidligere er sket på udlændingepolitikken, siger EU-eksperten Rebecca Adler-Nissen, Københavns Universitet, til Politiken.

Regeringen har iværksat en analyse af, hvad EU-reglerne vil indebære i Danmark, og hvor meget de vil koste. Undersøgelsen ventes inden sommerferien.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.