DE: Kommuner skal stille større krav til plejefirmaer

Politik

10/06/2015 10:44

Suleman Haider

KL og organisationer bør etablere konkurspakke, som kan forebygge krakkede plejefirmaer, mener Dansk Erhverv.

Danske kommuner bør stille større krav til de private firmaer, der konkurrerer om at levere hjemmehjælp til de ældre borgere.

Det siger Jakob Scharff, markedschef i Dansk Erhverv. På baggrund af et stigende antal konkurser blandt de private plejefirmaer foreslår Dansk Erhverv, at der etableres en konkurspakke, som skal forebygge konkurser og afbøde konsekvenserne, når det sker.

- Vi har allerede set en del konkurser, og der er ingen tvivl om, at der kommer til at forsvinde en række virksomheder fra det her marked alene på grund af den omstilling, der sker.

- Kommunerne må meget gerne stille krav om, at det skal være en professionel aktør, der skal være økonomisk solid. Vi taler om pleje til ældre, og vi er nødt til at sikre, at vi har forebygget de situationer, siger Jakob Scharff.

Ifølge Politiken er mindst 14 plejefirmaer gået konkurs siden 2013, hvor politikerne gjorde det muligt for private firmaer at tilbyde ældrepleje billigere end kommunerne.

Konkurserne volder kommunerne problemer, fordi de risikerer at skulle levere ældrepleje med en times varsel, når et firma går konkurs.

Dansk Erhverv foreslår, at kommuneforeningen KL, erhvervsorganisationer og fagbevægelse går sammen om at opstille nogle fælles retningslinjer, der skal forebygge konkurser i ældreplejen - en konkurspakke.

Det skal sikre, at kommunerne i højere grad forebygger konkurserne, og at de har et beredskab på plads, hvis et privat hjemmehjælperfirma går konkurs.

- Mange af redskaberne er der allerede - de skal bare tages i brug, siger Jakob Scharff.

Det kan være et krav fra kommunen om, at plejefirmaet sætter nogle penge ind på en konto som garanti, hvis virksomheden kommer i vanskeligheder. Firmaerne bør også forpligtes til at melde ud i god tid, hvis kassen er tom.

Fagforbundet FOA melder ifølge Politiken om et stigende antal medlemmer, der kommer i klemme med løn, pension og feriepenge, når plejefirmaer går konkurs.

 

Mest Læste

Annonce