Der er flere penge på jobcenteret: Unge flygter fra produktionsskoler

Velfærd

12/06/2017 10:32

Nick Allentoft

- De unge fravælger uddannelsesvejen, fordi de kan få en højere ydelse på kontanthjælp. Det kan hive tæppet væk under regeringens nye uddannelsesplan, hvis man får en lavere ydelse på skolebænken end på jobcentret, siger Produktionsskoleforeningen.

Regeringen vil med sit udspil til en ny Forberedende Grunduddannelse til unge, som hverken er i job eller uddannelse, løfte sårbare unge væk fra kontanthjælp og hjælpe dem på ret kurs mod et svendebrev eller et job.

En del af udspillet skal finansieres ved at sætte alle de unge ned på den såkaldte skoleydelse, som regeringspartierne og Dansk Folkeparti sænkede i finansloven for 2017, så den i dag er mindre end SU og kontanthjælp.

Men ifølge en ny undersøgelse fra Produktionsskoleforeningen kan den manøvre fra regeringen betyde, at mange unge vil fravælge det nye uddannelsestilbud til fordel for kontanthjælp. 

Det skriver Morgenavisen Jyllands-Posten mandag.

- Siden skoleydelsen blev skåret ned, har vi oplevet en flugt fra produktionsskolerne, siger sekretariatsleder i Produktionsskoleforeningen Axel Hoppe.

- De unge fravælger uddannelsesvejen, fordi de kan få en højere ydelse på kontanthjælp. Det kan hive tæppet væk under regeringens nye uddannelsesplan, hvis man får en lavere ydelse på skolebænken end på jobcentret.

Siden den lave skoleydelse trådte i kraft ved årsskiftet, er optaget på produktionsskolerne faldet med 30 procent i forhold til sidste år, viser undersøgelsen.

Alligevel vil regeringen udbrede ydelsen til alle 50.000 unge, der er i målgruppen for den Forberedende Grunduddannelse.

De unge vil højst kunne modtage 5416 kroner som udeboende og 1515 kroner som hjemmeboende om måneden.

Det møder kritik fra oppositionspartierne, der sidder med ved forhandlingerne om den nye uddannelsesindsats.

Venstres undervisningsordfører, Anni Matthiesen, kalder tallene "bekymrende". Hun fastholder dog, "at ydelsens størrelse ikke er altafgørende for, om unge vælger uddannelse til og fra."

/ritzau/

Mest Læste

Annonce