Der mangler retningslinjer om unge handicappedes seksualitet

Politik

10/9/14 12:23

Suleman Haider

Seksualvejlederforeningen har, sammen med fem andre organisationer, sendt et brev til Socialstyrelsen, hvor de efterlyser en håndbog for arbejdet med de unge handicappedes seksualitet.

-Det kunne hjælpe os med at finde ud af, præcis hvad det er, vi skal gøre, hvornår vi skal gribe ind, og hvornår vi skal fortælle det til forældrene.

Det kunne være rigtigt fint, hvis det stod sort på hvidt, siger Vinnie Vinding, der er Næstformand i Seksualvejlederforeningen, og arbejder som seksualvejleder i Kolding Kommune.

Der findes i dag ingen officielle retningslinjer for, hvordan socialpædagoger og speciallærere skal håndtere seksualitet hos teenagere med handicap. Dét kan give problemer for de ansatte på bostederne.

-Hvis vi finder ud af, at der er to unge på et bosted, der har haft sex med hinanden, mens de er under 18, så kan personalet blive i tvivl om, hvorvidt de skal gribe ind, eller om de skal fortælle det til den unges forældre.

Derfor er der brug for klare retningslinjer, om hvad de professionelle skal og bør gøre, med de unge der dyrker sex, siger Vinnie Vinding.

Foreningen Sex og Samfund modtager rigtig mange henvendelser fra fagfolk, som har brug for hjælp og vejledning til, hvordan de skal håndtere seksualundervisningen, forklarer Marianne Lomholt, der er national chef for Sex og Samfund.

-Det er rigtigt vigtigt, at de unge får materialer, så de kan tilegne sig læring og handlekompetencer, så de kan danne relationer. Det er de redskaber, som lærerne har brug for ude på skolerne.

Derfor synes vi, at der skal laves en vejledning, som omhandler de særlige behov og udfordringer, der er når vi taler unge og seksualitet.

Materialer om seksualvejledning der er målrettet unge handicappede, er vigtigte. De kan nemlig være med til at spare de unge handicappede for dårlige erfaringer og personlige nederlag.

-Unge med kognitive udfordringer kan have svært ved at skabe kontakt med andre. Både i venskaber og i kærlighedsmæssige relationer.

De kan også have svært ved at afkode sociale situationer og signaler. Derfor kan de komme til at gøre noget, som de måske fortryder, eller lave grænseoverskridende handlinger overfor dem selv, eller andre unge.

Derfor betyder det alt, at de får vejledning. En seksualitet er en seksualitet uanset handicap. Unge med et handicap har nøjagtigt de samme drømme og følelser om deres seksuelle fremtid, som alle andre har.

Derfor er det vores forpligtigelse at hjælpe dem med det her område, fordi det betyder rigtigt meget for de unges livskvalitet, siger Marianne Lomholt.

 

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.