DI: Indsatsen for at få flygtninge i job er en ommer

Ledelse

11/11/2015 08:27

Nick Allentoft

Slagteri i Sønderjylland har muligvis opskriften på, hvordan flere flygtninge kommer ind på arbejdsmarkedet.

Myndighedernes indsats for at få flygtninge i arbejde er tæt på at være en fiasko. Og problemet vokser for hver dag, der kommer nye flygtninge ind i landet. Det mener industriorganisationen DI ifølge Politiken.

- Vi gør det ikke godt nok. Der er for få flygtninge, der ender med at komme i job. Vi bruger mange ressourcer og penge på integrationsprogrammet, men det er for ringe resultater, vi får ud af det, siger Steen Nielsen, underdirektør i DI, til avisen.

Ifølge DI har færre end en fjerdedel af de 17.610 personer, som fra januar til september i år var omfattet af integrationsprogrammet, været i virksomhedspraktik. Og kun 492 personer har været i job med løntilskud.

Alle flygtninge med en opholdstilladelse skal gennem et treårigt integrationsprogram, som kommunerne står for.

Programmet omfatter typisk danskundervisning, men også virksomhedspraktik eller jobtræning. Det sidste punkt halter det dog med ifølge DI.

- Vi skal tænke på beskæftigelse fra begyndelsen, og det er vigtigt, at sprogundervisningen kombineres med, at flygtninge passer deres arbejde. Man kan lære sproget ved at være på en arbejdsplads, siger Steen Nielsen.

Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) har lagt op til en reform af integrationsindsatsen, som ventes at blive fremlagt efter nytår.

Store foretagender som slagteriet Danish Crown og Dansk Supermarked er dog allerede på egen hånd gået nye veje i samarbejde med lokale kommuner.

I slutningen af oktober begyndte 16 flygtninge - hovedparten fra Syrien - på et 26-ugers praktikforløb hos Danish Crown i Blans i Sønderjylland. Om formiddagen skærer de svinekød, mens eftermiddagen bliver brugt til danskundervisning på slagteriet.

Og slagteriet har gode erfaringer med den metode. Ud af 86 flygtninge og kontanthjælpsmodtagere, som siden december 2014 har deltaget i et tilsvarende projekt, er 41 blevet fastansat.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce