Dobbeltmorderen fra Femøren vil løslades efter 33 år

Politik

02/10/2017 09:17

Nick Allentoft

I 1984 dræbte Naum Conevski to unge på Amager. Byret har afvist løsladelse, så nu skal landsret tage stilling.

Når retten mandag sættes i Østre Landsret er det for at tage stilling til, om en af de mest berygtede forbrydere i nyere tid efter 33 år bag tremmer skal prøveløslades.

Det, der for tre venner skulle være en hyggeligt campingtur på området Femøren på Amager, endte om morgenen 20. maj 1984 i et grusomt mareridt, da en mand pludselig dukkede op ved deres telt.

Manden beordrede de tre venner ned på jorden og spurgte, om de ville skydes. Derefter dræbte han en 16-årig dreng og hans 20-årige kammerat med nakkeskud.

Det lykkedes den tredje dreng på 16 år at slippe uskadt væk, mens kuglerne fløjtede omkring ham - kun hans jakke blev gennemboret af et skud fra pistolmanden.

Året efter blev taxichaufføren Naum Conevski i Københavns Byret idømt livsvarigt fængsel for det meningsløse og koldblodige dobbeltdrab, der rystede nationen. 

Desuden blev han dømt for drabsforsøg og flere andre alvorlige forbrydelser.

Efter mere end tre årtiers afsoning vil den nu 68-årige dobbeltmorder løslades på prøve og sendes til sit hjemland Makedonien. Her bor hans kone, børn og børnebørn.

I maj afviste Københavns Byret hans ønske, men han kærede afgørelsen til Østre Landsret.

Sagen vakte stor opsigt i 1980'erne - ikke mindst fordi Conevski i forvejen havde skrevet sig ind i dansk retshistorie.

Et par år forinden var han blevet dømt for at have voldtaget en kvinde, han som taxichauffør havde kørt hjem. Men en aviskampagne rejste så stor tvivl om hans skyld, at Den Særlige Klageret besluttede, at sagen skulle gå om.

I den nye retssag blev Conevski frifundet for voldtægten. Det skete blot tre måneder før, han på Femøren blev dobbeltmorder.

Under afsoningen af sin livstidsdom blev Conevski erklæret sindssyg og anbragt på Sikringen, hvor man anbringer de farligste sindssyge kriminelle. Den lå dengang i Nykøbing Sjælland, men er siden flyttet til Slagelse.

Senere blev farlighedsdekretet ophævet, og han blev overført til Sct. Hans i Roskilde, hvor han nu er anbragt på en lukket afdeling. Her vurderer lægerne, at han er stabil og har været det længe.

Nu skal Østre Landsret så tage stilling til, om den vurdering betyder, at han kan prøveløslades og sendes hjem. Det vides ikke, hvornår landsretten træffer afgørelse i sagen.

 

FAKTA: Dobbeltmorder vil hjem til Makedonien

Det er godt 33 år siden, at Naum Conevski dræbte to unge mænd og efterfølgende blev idømt livsvarigt fængsel. Nu vil han gerne prøveløslades og rejse hjem til Makedonien.

Københavns Byret afviste 9. maj hans ønske. Han kærede afgørelsen til Østre Landsret, som mandag behandler sagen. Afgørelsen ventes dog først at komme senere.

Her kan du blive klogere på sagens forløb.

* Naum Conevski bliver oprindeligt dømt for voldtægt af en 42-årig kvinde, som han havde kørt hjem som taxichauffør.

* Men efter en aviskampagne bliver sagen genoptaget. I februar 1984 bliver han frifundet for voldtægten efter at have afsonet 471 dage af dommen. 

* Kort tid derefter begår han dobbeltdrabet på Femøren 20. maj, hvor en 16-årig og 20-årig bliver skudt. En 16-årig formår at flygte. 

* Politiet kommer på sporet af Conevski, da hans fingeraftryk bliver fundet på en kniv, der var blevet brugt til at punktere en af de unge mænds cykler.

* 23. juli 1984 bliver han anholdt i Københavns Lufthavn, da han kommer hjem fra ferie. 

* Mordvåbnet, som blev brugt ved dobbeltdrabet, bliver senere fundet i en garage tilhørende Conevski. Pistolen var stjålet under et indbrud hos en tandlæge i Vedbæk. 

* 26. juni 1985 bliver han idømt livsvarigt fængsel for dobbeltdrab, drabsforsøg, to røverier og voldtægt mod kvinder i 1979 og 1981, som han havde kørt hjem i sin taxi.

* Under afsoningen udvikler den tidligere taxichauffør en sindssygdom, og i 1988 bestemmer myndighederne, at han på grund af sin farlighed skal flyttes til sikringsanstalten i Nykøbing Sjælland.

* Efterfølgende bliver farlighedsdekretet ophævet, og han bliver flyttet til Psykiatrisk Center Sct. Hans i Roskilde, hvor han stadig befinder sig. 

* Flere gange har myndighederne undersøgt, om det er forsvarligt at overføre Conevski til Makedonien, og embedsmænd har i den forbindelse besøgt Makedonien.

* I maj 2017 afviser Københavns Byret, at Conevski kan prøveløslades og rejse hjem til familien i Makedonien. Han kærer afgørelsen til Østre Landsret.

Kilder: Ekstra Bladet og Ritzau

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce