Dommerformand: Samleje uden klart ja vil være voldtægt

Politik

22/08/2016 13:21

Nick Allentoft

Nyt forslag om voldtægt vil ændre væsentligt princip i dansk retspleje om bevisførelse, mener dommerforening.

Formanden for Den Danske Dommerforening advarer mod rød bloks forslag om at stramme voldtægtslovgivningen, da det både ændrer og udvider voldtægtsbestemmelsen betragteligt.

- Med samtykkebegrebet vil al samleje, hvor der ikke er et decideret samtykke være voldtægt. Det betyder, at man gør feltet for det, der er kriminelt meget større, siger Mikael Sjöberg, som er formand for Den Danske Dommerforening.

- Samtidig bliver det pludselig også et spørgsmål om, hvorvidt der så skal være samtykke hele vejen igennem samlejet eller ej, siger han.

Det er imidlertid ikke det eneste, som vækker dommerformandens bekymring. For med stramningerne følger også en bevismæssig problemstilling.

- I dag er det anklagemyndigheden, som skal bevise, at manden havde sex mod kvindens vilje. Hvis vi indfører samtykkebegrebet, så er det pludselig op til manden selv at bevise, at der var samtykke og derved bevise sin uskyld, siger Mikael Sjöberg.

- Hvis målet er, at flere skal dømmes, så frygter jeg til gengæld, at vi vil forandre et meget væsentligt princip, som vi har i dansk strafferetspleje, nemlig, at anklagemyndigheden skal bevise, at den tiltalte er skyldig, siger Mikael Sjöberg.

Til trods for at det kan se ud, som om alt for mange går fri, så tvivler han på, at det er den rigtig måde at gøre det på.

I Norge har man indført en lov om uagtsom voldtægt. Men heller ikke det, mener Mikael Sjöberg, er løsningen, da undersøgelser viser, at gerningsmanden ofte ender med at få lavere straffe end tidligere, og i visse tilfælde slipper de med bøder. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce