Eks-skatteminister: Skandaleramt it-system var en fejl

Politik

23/09/2015 12:58

Suleman Haider

Udenrigsminister Kristian Jensen (V) var skatteminister fra 2004 til 2010, og søsatte it-systemet EFI.

Skatteminister Karsten Lauritzen (V) præsenterer senest fredag en plan for Skat efter en stribe skandalesager.

Skal Skats dyre, stærkt kritiserede, it-system Et Fælles Inddrivelsessystem (EFI) skrottes?

Hvad er facit efter 6,2 milliarder tabte kroner i udbytteskat? Hvem har ansvaret, og koster det fyringer hos Skat?

Fra sidelinjen har udenrigsminister, Kristian Jensen (V), fulgt med. Han var skatteminister fra 2004 til 2010.

- Jeg tænker, at Skat er i en alvorlig situation, og jeg tænker, at det især er alvorligt, fordi der er medarbejdere, som hver dag forsøger at levere et fremragende stykke arbejde med at indkræve skat og afgifter til gavn for fællesskabet.

- Når de medarbejder så ikke har fået de it-mæssige værktøjer, som var tiltænkt, så er det klart, at det er svært for medarbejderne at levere den kvalitet, de gerne vil, siger Kristian Jensen til Ritzau.

Han lagde grundstenen til at inddrive gæld digitalt via det problematiske EFI, som først i 2013 blev taget i brug. Problemerne er fortsat.

Kristian Jensen erkender, at EFI var en fejl.

- Hvis jeg vidste dengang, hvad jeg ved nu, så ville vi have lavet et andet system, der var bygget op med nogle moduler ud fra et legoklods-princip, hvor hvert modul kan stå for sig selv, men hvis man sætter dem sammen, så får man det hele.

- Det, vi blev rådet til at gøre, og også valgte at gøre, for jeg kan ikke løbe fra, at jeg valgte at gøre det, ja, det var at lave et moderne system, som skulle kombinere fem gamle inddrivelsessystemer i ét. 

- Læren af alt det her er, at man it-mæssigt i den offentlige sektor i langt højere grad bør gå efter små opbygninger i etableringen af nye it-systemer i stedet for at holde fast i drømmen om, at man på én gang kan lave den totale omvæltning, siger Kristian Jensen.

Mest Læste

Annonce