- Hvis vi fortsætter ud ad det spor, så ender vi med en totalt top- og statsstyret kommunal sektor. Man vil følge pengene nærmest ned på individ- og institutionsniveau for at sikre, at de bliver brugt korrekt, siger Roger Buch.

Ekspert: Staten styrer kommunerne strammere

Politik

12/11/2014 14:24

Nick Allentoft

Kommuners selvstyre indsnævres, når regeringen stiller detaljerede krav, siger kommunalforsker Roger Buch.

Landets 98 kommuner får kun penge fra en pulje på en kvart milliard kroner, hvis de dokumenterer med en revisorpåtegning, at de har ansat flere pædagoger. 

Det siger kommunalforsker Roger Buch fra Danmark Medie- og Journalisthøjskole om delaftalen mellem regeringen, SF og Enhedslisten om flere pædagoger i næste års finanslov, og han mener, det begrænser det kommunale selvstyre.

                  Følg Finanslov 2015 på vores temaside

- Hvis vi fortsætter ud ad det spor, så ender vi med en totalt top- og statsstyret kommunal sektor. Man vil følge pengene nærmest ned på individ- og institutionsniveau for at sikre, at de bliver brugt korrekt, siger Roger Buch.

Nu bruger godt 20 procent af kommunernes ansatte arbejdstiden på administration, mens 80 procent af de ansatte leverer service til borgerne. Samtidig styrer budgetloven kommunerne benhårdt med budgetter for fire år, påpeger han.

- Det bliver klart vanskeligere for kommunerne. Men når vi er så langt nede i detaljen i den enkelte institutions økonomi, så er der stadig mange muligheder for at jonglere rundt med pengene, selv om man har en budgetlov, siger Roger Buch.

Spørgsmål: - Er detalje-rytteriet gået for langt, når Enhedslisten sidste år krævede to bad om ugen til ældre indskrevet i serviceloven?

- Det er en politisk diskussion. Det er fair og legitimt, hvis man har som indiskutabel målsætning, at ældre skal have bad to gange om ugen, siger Roger Buch.

Regeringen har strammet kravene, fordi kommunerne i 2012 fik en halv milliard kroner til pædagoger, men fik kritik for at bruge beløbet til andre formål.

- Når man følger den enkelte pædagog helt ud på institutionen, så er bagsiden af medaljen, at det ikke er sikkert, at man gør dét, der er bedst for børnene.

- På Christiansborg mener man, at man ved, hvad de har brug for. Man vil med alle midler sikre, at det sker, siger Roger Buch.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce