Enhedslisten til S og DF: Lad os sammen presse Løkke

Politik

19/08/2015 14:14

Nick Allentoft

Sammen med Socialdemokraterne og DF vil Enhedslisten forsøge at aktivere et flertal, når det gælder velfærd, dagpenge og kampen mod social dumping.

Den smalle Venstre-regering skal presses på en række områder, mener Enhedslisten, som i den forbindelse appellerer til Socialdemokraterne og især Dansk Folkeparti til at gøre brug af det "sociale flertal", der er i Folketinget.

Ny regering

Vil du vide mere om den nye regering? Få overblikket lige her - og kig også tilbage på tidligere nye regeringer. 

Det er budskabet fra Enhedslistens politiske ordfører, Johanne Schmidt-Nielsen, forud for partiets sommergruppemøde onsdag i Kastrup.

Sammen med Enhedslisten samt eventuelt SF og Alternativet kan Socialdemokraterne og DF danne et solidt flertal, minder hun om.

- Et flertal af danskerne stemte på partier, som under folketingsvalget meldte ud, at de ønsker flere penge til velfærd gennem vækst i det offentlige forbrug. Og det klare signal fra vælgerne skal selvfølgelig efterkommes. 

- Det samme gælder spørgsmålene om dagpenge og social dumping. Her gav såvel Socialdemokraterne som Dansk Folkeparti udtryk for, at de vil arbejde for et trygt dagpengesystem og en hård indsats mod social dumping. 

- Hvis de holder fast i det løfte, så har vi et flertal, der kan sikre det, siger Johanne Schmidt-Nielsen.

Oplagte begivenheder i den nærmeste fremtid til at afprøve det sociale flertal er de kommende finanslovforhandlinger og forhandlingerne om et nyt dagpengesystem. 

Men Johanne Schmidt-Nielsen er en smule skeptisk over for Socialdemokraterne og DF.

- Vi har set, at både Socialdemokraterne og DF over sommeren har accepteret at stemme for nedskæringer på den kommunale velfærd, hvilket givet vil ramme både børn og ældre de kommende år, siger hun med henvisning til kommuneaftalen. 

Til sommergruppemødet vil hun være flankeret af gruppenæstformand Pernille Skipper og partiets mangeårige politiske rådgiver og strategen bag Johanne Schmidt-Nielsen, Pelle Dragsted, der nu selv er blevet valgt ind i Folketinget.

Her er han blandt andet blevet Enhedslistens finansordfører, og Pelle Dragsted minder Socialdemokraterne og DF om, at duoen potentielt kan stå med stærke kort på hånden ved forhandlingsbordet hos regeringen.

- Hvis der findes alternative flertalsmuligheder, så står man stærkt i en forhandling. Det har vi oplevet selv bare den anden vej rundt, hvor Venstre stod parat til at danne et flertal med den tidligere regering, hvilket satte Enhedslisten under pres i finanslovforhandlingerne.

- Så vi siger bare til Socialdemokraterne og DF, at hvis de vil bruge et flertal til at presse statsminister Lars Løkke Rasmussen, så står vi til rådighed, svarer Pelle Dragsted på spørgsmålet om, hvorvidt Enhedslisten faktisk kan spille en rolle i forhandlingerne.

Han er derfor ikke bange for Enhedslistens rolle i den kommende valgperiode. Partiet vil fortsat agere vagthund, uanset om det er en blå eller rød regering, der sidder ved magten.

- Der er ikke flertal for de partier, der vil have nulvækst. Og vi appellerer meget til især DF.

- Det er dem, der har magten nu. Forskellen på DF og os som parlamentarisk grundlag er, at DF reelt har et alternativt flertalsgrundlag, mens vi ikke havde det i særlig mange tilfælde. Så Løkke kan reelt presses, siger Pelle Dragsted.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce