- Det har været en weekend med resultater, hvor vi har opnået meget. Jeg er overbevist om, at G20 er gået et gear op. Vi reagerer ikke på begivenheder og udviklinger - vi sætter en dagsorden med vækst, siger Abbott.

Enighed på G20: Forpligter sig til at øge global vækst

Velfærd

16/11/2014 12:48

Nick Allentoft

Nye mål er sat for den økonomiske vækst i verden på G20-topmøde i Australien. Se her hvad de blev enige om.

G20-landenes ledere har ved topmødet i Brisbane forpligtet sig til at øge landenes samlede økonomiske vækst med yderligere 2,1 procentpoint over de næste fem år. 

Det oplyser G20-landene med den australske vært, premierminister Tony Abbott, i spidsen ved et pressemøde søndag.

- Det har været en weekend med resultater, hvor vi har opnået meget. Jeg er overbevist om, at G20 er gået et gear op. Vi reagerer ikke på begivenheder og udviklinger - vi sætter en dagsorden med vækst, siger Abbott.

- Vi har set samarbejde, ansvarlighed og konkrete planer. Jeg er sikker på, at verdens økonomier, verdens lande og mennesker verden over fremover vil få det bedre på grund af denne weekend. 

- Det forventer verden, og det kræver vores befolkninger. Vi har nu vist, at regeringer kan arbejde sammen og skabe resultater. Vi skal og kan gøre det bedre og skabe flere job, siger han.

Tony Abbott har i løbet af weekenden stået stejlt på, at økonomisk vækst var det vigtigste punkt på mødets dagsorden frem for klimaforandringer.

Dog har klimaspørgsmålet og krisen i Ukraine fyldt meget i diskussionerne mellem verdenslederne.

I en fælles meddelelse meddeler G20-landene, at de har fokus på klimaet og udledningen af drivhusgasser.

- Vi støtter en stærk og effektiv indsats for at imødegå klimaforandringerne, lyder det.

Samtidig bakker landene i erklæringen op om den finansielle støtte til fonden Green Climate Fund, som både USA og Japan har forpligtet sig til at betale milliarder til.

Verdenslederne har også i weekenden aftalt at stå sammen om at slå ned på skatteunddragelse og korruption. Parallelt med det skal finansielle institutioner støttes for at undgå en gentagelsen af finanskrisen i 2008, skriver nyhedsbureauet Reuters.

Ved pressemødet oplyser Tony Abbott yderligere, at Kina bliver vært for G20-topmødet i 2016.

FAKTA: Det blev de enige om på G20  I løbet af weekenden har verdens 20 største økonomier været samlet i Brisbane, Australien, til G20-topmøde.

Her er, hvad de 19 lande og EU er blevet enige om.

* G20-lederne har ved topmødet forpligtet sig til at øge landenes samlede økonomiske vækst med yderligere 2,1 procentpoint over de næste fem år.

* Deltagerne ved topmødet blev enige om at styrke og forstærke infrastrukturer verden over ved yderligere investeringer. Man opretter et Global Infrastruktur Center i Sydney for at hjælpe og koordinere projektet.

* Handlen på tværs af landegrænser er nødvendig, hvis G20 vil nå sit mål om global økonomisk vækst. G20-lederne har derfor besluttet at gennemføre alle elementerne i den såkaldte Bali-handelsaftale, der blev vedtaget af WTO i Bali sidste år.

* G20-lederne vil søsætte en plan, der skal bekæmpe skatteunddragelse af store multinationale virksomheder verden over inden 2015.

* Det blev enstemmigt besluttet, at kampen for ligeløn mellem køn skal skærpes. Inden 2025 skal skellet mindskes med 25 procent. Man vurderer, at det vil få 100 millioner kvinder i arbejde verden over.

* På G20-topmødet blev der lagt en plan for et bedre klima. Man vil gøre mulighederne for grøn energi nemmere, og lederne har kontaktet G20-landenes energiministre, som skal undersøge de konkrete muligheder for dette.

* Selvom det ikke var på den officielle dagsorden, blev der alligevel udtrykt stor bekymring for Ebola-krisen i Vestafrika. G20-lederne peger på internationale finansielle organer, som man hævder skal hjælpe de ramte lande økonomisk.

*Samtidig bakker G20-landene i erklæringen op om den finansielle støtte til fonden Green Climate Fund, som både USA og Japan har forpligtet sig til at betale milliarder til.

FAKTA: Hvem og hvad er G20   Se her, hvem og hvad G20 egentlig er:

* G20 er en sammenslutning af verdens 19 vigtigste industrilande og vækstøkonomier samt EU. G'et står for "gruppe".

* De faste medlemmer er: Sydafrika, Canada, Mexico, USA, Argentina, Brasilien, Kina, Japan, Sydkorea, Indien, Indonesien, Saudi-Arabien, Rusland, Tyrkiet, Frankrig, Tyskland, Italien, Storbritannien, Australien og EU.

* Initiativet til gruppen blev taget i 1999 som reaktion på finanskrisen i Asien. 

* G20 udspringer af G6-samarbejdet mellem USA, Storbritannien, Frankrig, Tyskland, Italien og Japan, der siden 1975 har holdt uformelle møder om fælles økonomiske udfordringer. G6 er siden vokset til G8, da Canada og Rusland kom med.

* Siden 2008 har der været årlige eller halvårlige topmøder, hvor landenes ledere har deltaget. Værtsskabet går på skift mellem landene.

* Forsamlingen har ingen formel beslutningskraft, men mødernes sluterklæringer udstikker retningslinjer for, hvad de magtfulde lande vil og kan sammen. 

 

Mest Læste

Annonce