EU-lande får lov til at støtte mælkebønder

Politik

15/03/2016 22:06

Nick Allentoft

Ingen støtte på vej til de danske mælkebønder. Danske landmænd bliver taberne, når EU kaster sig ud i konkurrence på statskasser, mener landbrugets leder.

LIGE NU LÆSER ANDRE OGSÅ

EU-landene får det kommende halve år mulighed for at at yde støtte til kriseramte mælkebønder, der skærer ned på deres produktion, i et forsøg på at få de styrtdykkede mælkepriser til at rette sig.

Men det er ikke en ordning, som Danmark har tænkt sig at benytte sig af, sagde miljø- og fødevareminister Esben Lunde Larsen (V) mandag efter et landbrugsministermøde i Bruxelles.

- Nogle lande ønsker at bruge det instrument. Det ønsker vi ikke, sagde han.

Esben Lunde Larsen understregede samtidig, at den nye midlertidige støtteordning, som EU-Kommissionen ventes at fremsætte forslag om inden for nogle uger, ikke må ende med en genindførsel af EU's mælkekvoter.

Men Danmark tror heller ikke, at der i EU er stemning for at genindføre mælkekvoterne, der blev afskaffet sidste år efter at have virket i 31 år.

- Jeg vurderer, at modstanden er så stor, at vi ikke kommer tilbage til et kvotesystem. Det ville Danmark til enhver tid modsætte sig, nu hvor vi lige har fået dem ophævet, siger Esben Lunde Larsen.

Mens landbrugsministre har holdt møde i Bruxelles, har vrede bønder demonstreret uden for mødebygningen med krav om EU-støtte til højere priser, så de kan leve af deres landbrug.

EU's landbrugskommissær, Phil Hogan, siger, at han anerkender dybden og varigheden af den nuværende landbrugskrise, og han er derfor på vej med hjælp.

- Vi må bruge passende instrumenter og handlinger til at støtte landmændene, så de bliver modstandsdygtige over for uroen på markederne, siger Phil Hogan.

Han ventes dog ikke at åbne EU-kassen for nye penge til de europæiske landmænd.

De vil derfor enten være henvist til statsstøtte til gengæld for lavere produktion i en begrænset periode eller til støtte fra den pakke på 500 millioner euro (3,7 milliarder kroner), som EU i efteråret afsatte til hjælp for det pressede erhverv.

Landbrug & Fødevarers formand, Martin Merrild, der også er præsident for 23 millioner europæiske landmænd, mener, at mandagens møde er "et stort tilbageslag" for EU's landbrugspolitik.

- Det er meget bekymrende, at man tyr til statsstøtte som et instrument for at løse den aktuelle krise, siger Martin Merrild.

- I stedet for at stå sammen i EU bliver der nu åbnet for konkurrence mellem statskasserne, siger landbrugets leder.

Han mener, at danske landmænd bliver taberne i det spil, fordi Danmark ikke vil deltage i sådan en konkurrence.

Landmændenes nuværende krise er udløst af en global overproduktion, som er forværret af russiske modsanktioner i Ukraine-konflikten og faldende efterspørgsel på blandt andet det kinesiske marked.

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce

10/12/2024

På blot 2 minutter fandt jeg den billigste bilforsikring til min nye bil, og der var mange penge at spare.