Flygtninge uden mål for uddannelse og beskæftigelse

Politik

26/2/15 9:10

Suleman Haider

Kommuner lever ikke altid op til integrationslovens bestemmelser, og ministerierne følger ikke systematisk op.

Regeringen vil have, at de nytilkomne syriske flygtninge skal arbejde for de penge, de får. Men hvis kommunerne skal tage sig af det, står det sløjt til. De lever langt fra op til integrationslovens krav.

En stikprøvekontrol, som Rigsrevisionen har foretaget, viser, at to tredjedele - svarende til 65 procent - af kontrakterne mellem udlændinge og kommune ikke har mål for hverken uddannelse eller beskæftigelse.

Samtidig har hverken Socialministeriet eller Beskæftigelsesministeriet sikret en systematisk opfølgning af, hvordan kommunerne bruger integrationslovens redskaber. Derfor har det eksempelvis ikke været muligt at følge op på, om flygtninge og familiesammenførte bliver selvforsørgende.

Det får Statsrevisorerne til at kritisere både kommuner og ministerier. Statsrevisor fra De Radikale, Klaus Frandsen, siger, at det simpelthen ikke dur, at der ikke er styr på, hvordan integrationsindsatsen virker.

- Vi gør så meget ud af at finde ud af, om vores integrationsindsats virker, og derfor dur det simpelthen ikke, at det her talgrundlag er så usikkert, at der er en opfølgningsindsats, som ikke bliver lavet ordentligt. 

- Og i forhold til, hvor meget det her emne betyder politisk, så er det simpelthen ikke godt nok, siger Klaus Frandsen.

Der er samtidig også problemer med kommunernes tilsyn med kvaliteten af udlændinges danskuddannelse, og det har Undervisningsministeriet vidst siden 2007.

Og Socialministeriet har, siden integrationsloven blev indført i 1999, heller ikke systematisk fulgt op på, om integrationslovens overordnede mål er blevet indfriet.

I 2014 gav Danmark opholdstilladelse til 6110 flygtninge på asylområdet og til 5716 udlændinge som led i familiesammenføring. 

Ifølge integrationsloven skal alle flygtninge over 18 år deltage i et integrationsprogram, der skal give dem nødvendige forudsætninger for at blive selvforsørgende.

Statens udgifter til integration af nytilkomne flygtninge var i 2013 på 1,2 milliarder kroner. Hvad udgiften var i 2014, er ikke opgivet.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.