Folkemøde '16: S vil have flere uddannet - V vil have flere i arbejde

Politik

16/06/2016 18:26

Nick Allentoft

Socialdemokraterne satser på uddannelse, mens Venstre vil have flere i arbejde, viser debat på Folkemødet.

Der er brug for flere reformer. 

Det mener såvel Socialdemokraterne som Venstre, før de til efteråret forhandler 2025-plan, pensions- og skattereform. Men deres veje skilles ved midlerne: S vil have flere uddannet, mens V vil have flere i arbejde.

Det viser debatten på Folkemødet i Allinge, hvor de politiske ordførere, Jakob Ellemann-Jensen (V) og Nicolai Wammen (S) krydser klinger. De skal forklare ordstyreren, TV2-journalist Thomas Funding, og tilhørerne, om der er forskel på de to partier.

- Vi er meget, meget optaget af at investere i vore uddannelser. Men også hele tiden at investere i mennesker, så de har en bedre chance for at komme ud på arbejdsmarkedet, siger Nicolai Wammen.

Jakob Ellemann-Jensen er bekymret, fordi trekvart millioner danskere i den arbejdsdygtige alder ikke arbejder.

- Det er simpelt hen for mange. Der er dels den økonomiske side. Det er sådan set ikke det vigtigste. Det vigtigste er, at man tager del i fællesskabet og bidrager med noget til sit land og sine naboer, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Ingen af de to vil fremrykke folkepensionsalderen fra 67 år til 68 år allerede i 2025 og ikke i 2030, som De Radikales leder, Morten Østergaard, forgæves foreslog i valgkampen.

S og V's veje skiller især ved velfærd eller skattelettelser. S går ikke med, hvis V vil sænke topskatten, som Liberal Alliance og De Konservative kræver, fastslår Nicolai Wammen.

- Vil man lave en ren blå aftale, eller er man parat til at lave en bred aftale? Socialdemokratiet er i arbejdstøjet. Vi vil gerne lave en aftale med regeringen, hvis den er til gavn for Danmark, siger Nicolai Wammen.

Regeringen skal investere i velfærd og skabe private job, kræver S.

- Jo bredere en aftale, vi kan lave, desto bedre er det for Danmark, mener Jakob Ellemann-Jensen.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce