Forældre uforstående over for folkeskoleloven: I krænker vores børn med tvungen nøgenhed

Politik

07/05/2015 16:53

Suleman Haider

Forældre kan se magtesløst til, mens deres børn krænkes og ydmyges. Sådan er folkeskoleloven nemlig skruet sammen, fortæller kvinden bag en underskriftsindsamling, der håber på en ændring.

Som loven ser ud nu, har den enkelte skoleleder ret til at bestemme, hvordan badesituationen efter idræt skal håndteres.

Blufærdige børn har altså ikke nødvendigvis ret til at droppe badet, selvom de ikke føler sig trygge ved fællesbadet med kammeraterne.

Nyhedsmediet Dagens.dk har talt med Helle Rasmussen, der står bag en underskriftsindsamling for en lovændring.

Hun peger på danskernes berømte frisind i forhold til både frigørelse af porno og brænding af BH’er som en grund til, at vi glemmer at være tolerante over for de mennesker, der bare er blufærdige af natur.

- Blufærdige børn og unge bliver dagligt tvunget til at vise deres bare kroppe. De skal jo ‘lære at overvinde angsten’, og blive lige så naturlige som de frisindede, fortæller hun.

Hun er især frustreret over, hvor magtesløse, forældre er i sagen.

I 2012 viste en undersøgelse fra Steno Museet i Aarhus, at næsten hver tredje af de ældste elever i folkeskolen har det dårligt med at bade med andre, mens en undersøgelse fra Center for Ungdomsstudier viser, at 15 pct. af pigerne i 7.-9. klasse ligefrem pjækker fra idrætsaktiviteter på skolen, fordi de ikke vil i fællesbadet.

Men på bl.a. Smidstrup-Skærup Skole nær Fredericia er der igen kære mor, hvis eleverne ‘glemmer’ gymnastikposen for at undgå badet.

- Så har vi både ekstra håndklæder og idrætstøj i alle tænkelige størrelser, siger skoleleder Lance Luscombo til Dagens.dk.

- Jeg mener bestemt ikke, at det er en krænkelse af deres rettigheder, når vi tvinger dem i bad. Jeg ser det mere som en krænkelse, når vi giver dem valget, siger Lance Luscombo og uddyber:

- Børn i dag viser sig ikke så meget offentligt, så de får ikke den del af livet med. Det er vigtigt at kunne spejle sig i andre og se, at alle har forskellige kroppe.

Marianne Lomholt, national chef i Sex og Samfund, mener dog, at det vigtigste er, at man respekterer børnenes individuelle grænser og mener modsat Lance Luscombo, at tvang ikke altid er den rette vej frem.

- Hvis barnet føler, det er enormt grænseoverskridende at bade, så bliver det ikke bedre af, at de bliver tvunget i bad med andre, siger Marianne Lomholt til Dagens.dk.

- Det er til gengæld vigtigt, at børnene igennem god aldersvarende seksualundervisning lærer, at vi er forskellige.

Og det er ikke nødvendigvis i baderummet, børnene skal lære om kroppens forskelligheder, selvom hun bestemt ikke fornægter, at det kan være en god idé diskret at brede seksualundervisningen ud til andre fag - også idræt, men uden at krænke børnene.

Dagens.dk har talt med en mor, der stiller sig uforstående over for, hvorfor seksualundervisningen rykker ind i fællesbadet.

- Så det er en del af læringen, at de skal lure på hinanden? Jeg ville selv synes, det var ubehageligt, hvis jeg blev bedt om at gå i bad med mine kollegaer primært for at de skulle have lov til at lure på mig, siger hun.

 

Mest Læste

Annonce