Forsker: LO markerer sig over for sine medlemmer

Politik

14/04/2015 10:20

Mikkel Sarka

Fagbevægelsen markerer både sammenhold og selvstændighed med fokus på egne mærkesager, siger forsker.

- En klar markering overfor medlemmerne.

Sådan lyder vurderingen fra professor og arbejdsmarkedsforsker på Københavns Universitet Jesper Due, når det gælder LO's og FTF's nye fælles offensiv med en lang række konkrete krav og ønsker til en kommende regering.

Læs også: LO-FTF går til valg med lønmodtagernes dagsorden

- Jeg vil ikke kalde det her et nybrud for fagbevægelsen. De mest betydningsfulde markeringer på det danske arbejdsmarked er sket mellem LO-fagbevægelsen og borgerlige regeringer, siger han og uddyber:

- Det er blandt andet tilvejebringelsen af hele det fagretlige system tilbage fra 1910 og arbejdsmarkedspensionernes gennemførelse under Poul Schlüter (K) i 1987. Så det, at LO har markeret en stor grad af selvstændighed, er der sådan set ikke noget nyt i, siger han.

- Det nye i det her er, at LO og det traditionelt upolitiske FTF spiller ud med fælles forslag til en række punkter, som de ønsker, at en kommende regering skal være opmærksom på.

Læs også: LO og FTF: Gør det lettere at drive virksomhed på landet

Tirsdag præsenterede LO og FTF en jobpakke med forslag om at skabe arbejdspladser gennem alt fra energirigtige renoveringer af offentlige bygninger til en fjernelse af de økonomiske sanktioner over for kommuner, der overskrider budgetterne.

Læs også: LO og FTF foreslår investeringer i job og vækst

Og så vil fagbevægelsen have lempet by- og landzoneloven, så det bliver lettere at oprette produktions- og servicevirksomheder i eksempelvis nedlagte landbrug - et forslag, som Venstre straks omfavnede.

- LO's medlemmer ligner jo i stor udstrækning vælgerbefolkningen som helhed, og det her er jo en markering over for dem om, at man ikke ønsker at binde sig til den ene eller den anden blok, men i stedet har medlemmernes ønsker øverst, siger jesper Due.

Mest Læste

Annonce