Forsker undrer sig over lønforskel mellem mænd og kvinder

Velfærd

17/02/2016 12:00

Nick Allentoft

En undersøgelse viser, at forskellen på mænd og kvinders løn steg sidste år. Udviklingen undrer forsker.

Nye tal viser, at forskellen mellem mænd og kvinders løn blev større i 2015. Det viser en ny undersøgelse fra HK Privat. 

Den udvikling undrer Lisbeth Pedersen, der er afdelingschef for beskæftigelse og inklusion ved Socialforskningsinstituttet, SFI. 

- Det, der er mærkeligt, er forandringen. Det er bemærkelsesværdigt, at det ikke går den anden vej, og at lønforskellen ikke bliver mindre. Mænd og kvinder er mere og mere lige på arbejdsmarkedet. Det er den vej, samfundsudviklingen går. 

- Kvinder bliver mere og mere veluddannede og er faktisk i gennemsnittet mere højtuddannede end mænd, siger Lisbeth Pedersen.

Ifølge undersøgelsen blandt HK Privats medlemmer fik mænd gennemsnitligt 11,3 procent mere i løn end kvinder i 2015. Det er en stigning i forhold til året før, hvor forskellen på de to køns gennemsnitsløn var 10,0 procent. 

Ifølge HK Privat skyldes en god del af forklaringen på lønforskellen, at der er forskel på de ansattes jobfunktioner, erfaring og status. Men det kan ikke være hele forklaringen. 

Ifølge Lisbeth Pedersen kan det også spille ind, at der er kommet flere af en type job, som typisk besiddes af mænd - og at der muligvis er blevet færre af typiske kvindejob.

HK Privats medlemmer tæller både kontorassistenter, fysioterapeuter og laboranter, som alle arbejder i den private sektor. 

Undersøgelsen dækker en fjerdedel af HK Privats medlemmer svarende til 25.000 mennesker. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce