Foto: Patti Manolis

Fyringer og besparelser for 30,6 millioner på Nationalmuseet

Kultur

22/06/2018 08:49

Freja Eriksen

En analyse af Nationalmuseets økonomi viser, at museet skal spare 30,6 millioner på de årlige budgetter.

Det står skidt til med økonomien på Nationalmuseet, viser en økonomisk analyse af Nationalmuseets økonomiske grundlag frem mod udgangen af 2021. 

I en pressemeddelelse skriver Nationalmuseet, at man derfor ser sig nødsaget til at gennemføre besparelser på 30,6 millioner kroner på de årlige budgetter. Det vil medføre en fyringsrunde til efteråret. 

- Vores økonomi er presset - især af toprocents-besparelserne - og jeg har brugt enhver anledning til at forsøge at råbe politikerne op, siger Nationalmuseets direktør, Rane Willerslev, med reference til regeringens politik om et omprioriteringsbidrag. 

Omprioriteringsbidraget tvinger hvert år al statslig drift til at skære to procent af budgetterne. Pengene skal tilbage til staten.

Direktører fra danske kulturinstitutioner har kritiseret omprioriteringsbidraget og kaldt det en "grønthøsterbesparelse". 

Men regeringen har ikke ville melde ud, i hvor lang tid besparelserne skal løbe. Foreløbigt er det besluttet i Finansloven for 2018, at de fortsætter frem til 2021. 

Prøv DenOffentlige 2

DenOffentlige er nyheder, debat og videndeling uden betalingsmur

Prøv vores nyhedsbrev og bliv opdateret på Danmarks udvikling og udfordringer hver dag.  

 

- Opgaven med at gøre Nationalmuseet til en væsentlig søjle i danskernes bevidsthed, den bliver jo væsentlig sværere under de her vilkår.

- Man kan ikke spare 30,6 millioner, uden at det har en effekt på museets tilstedeværelse i offentligheden og kvaliteten af udstillinger og så videre, siger Rane Willerslev. 

Han kritiserer blandt andet, at museet ikke har kunnet få tilladelse til slække på de lovpålagte opgaver som danefæbehandling, opmagasinering af kulturarv og kirkekonsulenter for at kunne imødekomme besparelserne. 

Ifølge kulturminister Mette Bock (LA) er det dog at vilkår for museet at skulle spare. 

-Jeg forstår naturligvis, at direktør Rane Willerslev gør opmærksom på, at omprioriteringsbidraget giver nogle store udfordringer over tid. Det er en vanskelig prioriteringsopgave, der kræver både dygtigt lederskab og smertefulde beslutninger.

- Fra politisk hold skal vi give vores kulturinstitutioner de bedst mulige vilkår, også i en tid med stigende udgifter til sundhed, forsvar og andre områder, som også er væsentlige, siger ministeren i en meddelelse. 

Ifølge museumsdirektøren er besparelsen på de 30,6 millioner forsøg på at undgå at skulle lave løbende nedskæringer og at "tage tyren ved hornene". 

De 30,6 millioner skal således findes allerede med virkning fra 2019-budgettet, skrives der i pressemeddelelsen. 

Den varslede afskedigelsesrunde vil finde sted på en endnu ikke fastlagt dato i oktober 2018. Omfanget af afskedigelser er endnu ikke oplyst. 

/ritzau/

Mest Læste

Annonce