Globale ledere: Franske vælgere har forhindret en katastrofe

Politik

08/05/2017 10:05

Nick Allentoft

Macron er det rigtige valg som præsident, mener blandt andre britiske, tyske og amerikanske lederskribenter. Briterne ønsker et fortsat stærkt partnerskab med EU efter brexit, gentog May over for den nyvalgte præsident.
Alverdens politiske ledere og medier kommenterer søndagens overbevisende sejr til EU-tilhængeren Emmanuel Manuel over Marine Le Pen velkommen.    Tysklands forbundskansler, Angela Merkel: - Din sejr er en sejr for et stærkt, forenet Europa og tysk-fransk venskab, skriver talsmand Steffen Seibert.   USA's præsident, Donald Trump: - Tillykke til Emmanuel Macron med den store sejr i dag som den næste præsident af Frankrig. Jeg ser i høj grad frem til at arbejde sammen med ham, skriver præsidenten på Twitter.   Storbritanniens premierminister, Theresa May: - Jeg lykønsker på det varmeste Emmanuel Macron med hans succes og ser frem til at samarbejde med ham omkring en lang række fælles prioriteter, skriver May på Twitter.   Kinas præsident, Xi Jinping:  - Kina står klar til sammen med Frankrig at løfte det strategiske kinesisk-franske partnerskab til et højere niveau, udtaler Xi en lykønskningsbesked.    Italiens premierminister, Paolo Gentiloni: - Hurra, præsident Macron! Der er håb for Europa, skriver han på Twitter.

Ny Europa-sektion på DenOffentlige

Europa-debatten er blevet historisk væsentlig. Derfor kan du på DenOffentlige.dk/europaeisk-samarbejde finde en selvstændig sektion, der debatterer og formidler fra debatten om Europa og det europæiske samarbejde.

Vores Europasektion skabes i samarbejde med udgiverne på DenOffentlige.

Spaniens premierminister, Mariano Rajoy:

- Tillykke til Emmanuel Macron, Frankrigs nye præsident. Lad os arbejde sammen i Frankrig og Spanien om et stabilt, blomstrende og mere integreret Europa, skriver Rajoy på Twitter.   Sveriges premierminister, Stefan Löfven: - Dette er en sejr for det franske folk og for europæisk samarbejde. Nye muligheder vil opstå for den proaktive dagsorden, der er brug for for at styrke EU, inklusiv flere arbejdspladser og retfærdige arbejdsforhold, en stærkere klimapolitik og et velfungerende asylsystem, hvor alle tager ansvar, siger han.   Canadas premierminister, Justin Trudeau:  - Jer ser frem til at arbejde tæt sammen med tiltrædende præsident Macron de kommende år om en progressiv dagsorden for at fremme international sikkerhed, øge samarbejdet inden for videnskab og teknologi og skabe gode middelklassejob på begge sider af Atlanterhavet, siger han i en erklæring.   Ukraines præsident, Petro Porosjenko:  - Valgresultatet er et vigtigt bevis på franskmændenes tillid til et forenet Europa. Jeg glæder mig til et ambitiøst samarbejde med Frankrig, skriver Porosjenko på Twitter.    Medier understreger alvoren Fra flere medier lyder samtidig en påmindelse om den store opgave, der nu ligger foran Macron.   - Macrons sejr er ufuldstændig, skriver britiske Financial Times, der påpeger, at kampen mellem Macron og Le Pen "legitimerer den yderste højrefløj i Frankrig som aldrig før".   Hvis Emmanuel Macron skulle snuble i sit præsidentskab har Financial Times svært ved at se, hvad der skulle afholde Marine Le Pen fra at komme til magten i 2022. Macron fik cirka to tredjedele af stemmerne, mens Le Pen fik omkring en tredjedel.
Avisen The Guardian advarer ligeledes om, at vejen frem bliver svær, men samtidig hylder den de franske vælgere for at have gjort Europa mere sikkert gennem deres valg af Macron.   - Franske vælgere har forhindret en katastrofe i et præsidentskab under Marine Le Pen. Opgaven for Emmanuel Macron bliver at levere forandring, velstand og sammenhold, skriver The Guardian.   Daily Mail, der ligger til højre for midten, nøjes med at konstatere, at Macron vandt stort over Le Pen.   I Tyskland konstaterer den konservative Frankfurter Allgemeine Zeitung, at "Europa har undgået et mareridt".   - Det utænkelige er blevet undgået: Frankrig vil ikke blive ledet af en kvinde fra det yderste højre. Emmanuel Macrons klare sejr beroliger, men Europa må ikke have nogen illusioner, skriver avisen.   Imens vurderer den venstreorienterede Tageszeitung, at "Emmanuel Macrons klare sejr er en lettelse for Frankrig".   I USA kalder The New York Times Macrons sejr for "en sejr for håb og optimisme over frygt og reaktion". Avisen bemærker dog i samme ombæring, at "Macron står overfor enorme udfordringer".   - Han kommer til at stå i spidsen for et land, der er dybt splittet i lighed med USA, Storbritannien og andre store demokratier, står der.   - Her føler mange mennesker sig marginaliseret af globalisering, økonomisk stagnation, en passiv regering, arbejdsløshed, ansigtsløs terrorisme og en strøm af indvandrere.   Omvendt mener chefredaktør på den konservative nyhedskanal Fox News, John Moody, at "Frankrig har taget den nemme vej ud og stemt for mere af det samme".   I Frankrig konstaterer den venstreorienterede avis Libération: Godt gået.

 

Mest Læste

Annonce