Grækenlands regeringsparti hænger i laser

Politik

19/8/15 6:53

Nick Allentoft

Aldrig er der ro. Grækerne hopper fra den ene økonomiske og politiske krise til den anden. Kort efter at et nyt låneprogram er faldet på plads, truer et nyvalg.

De hårdt prøvede grækere kunne ellers nok trænge til en pause fra de evindelige problemer, der under de seneste fem års økonomisk krise med nedskæringer, smalkost og en truende fallit har været dagligdag.

Og i de seneste måneder er bølgen af migranter til de græske øer også taget til med et helt arsenal af nye problemer.

Så der er nok at tage fat på for politikerne i parlamentet i hovedstaden Athen, men det ser ud til, at de meget snart smider håndklædet i ringen og udskriver nyvalg.

Det venstreorienterede regeringsparti Syriza, der vandt valget i januar, er nu dybt splittet. Omkring en tredjedel af partiets parlamentarikere undlod at stemme eller stemte imod den seneste lånepakke, som de internationale kreditorer stiller til rådighed til gengæld for en række græske besparelser og reformer.

Pakken blev vedtaget i parlamentet i fredags. Det har så medvirket til, at statskassen igen kan forvente at få tilført penge, men politisk er regeringen under ledelse af premierminister Alexis Tsipras ude på det dybe vand.

Lånepakken er ikke helt på plads endnu. Den skal endeligt vedtages af flere af eurolandene, men onsdag ventes forbundsdagen i Berlin at sige ja. Det baner vejen for, at den tredje internationale lånepakke siden 2010 kan pakkes ud i Athen.

Pakken indeholder lån på 86 milliarder euro over tre år. Det er godt 640 milliarder kroner.

Herfra skal der sendes 3,2 milliarder euro i afdrag for tidligere lån til Den Europæiske Centralbank (ECB) allerede torsdag.

Ifølge de internationale nyhedsbureauer ventes det, at Tsipras kort herefter vil holde en tillidsafstemning om sin regering i parlamentet.

Det er her, det kan gå galt.

For oprørerne i hans eget bagland kan næppe støtte ham, og det franske nyhedsbureau AFP skriver, at de oppositionspartier, der har hjulpet Tsipras med at få lånepakken igennem parlamentet, næppe vil hjælpe ham ved at stemme ja til, at de har tillid til ham.

Og så begynder det at ligne et nyvalg.

Tsipras-ministre er også begyndt at tale om, at det er den vej, det går.

- Valg er nødvendigt for den politiske stabilitet. På grund af problemerne med regeringens flertal kan situationen lige nu kaldes alt andet end stabil, sagde Panos Skourletis, energiminister, mandag aften til tv-kanalen Skai TV.

Syriza vandt valget på løfter om, at partiet ville genforhandle låneaftalerne og fjerne kreditorernes krav om nedskæringer og reformer, fordi det gør for ondt på de almindelige grækere.

Det forsøgte Syriza også i foråret. Det førte til, at partiet udskrev en folkeafstemning om, hvorvidt Grækenland skulle acceptere kravene i en ny aftale. Det afviste vælgerne, men nu er det endt med, at regeringen alligevel har fået vedtaget en aftale med en række krav, som mange grækere er imod.

Og også derfor skal der nyvalg til, siger energiminister Skourletis. Han påpeger ifølge AFP, at regeringen er bundet af en "demokratisk legalitet".

Det betyder, at regeringen har brug for ny vælgeropbakning, idet den realitet, der er nu, har meget lidt at gøre med det mandat, Syriza fik i januar.

/ritzau/

Annonce