Græsk regering fyrer privatiseringschefen

Infrastruktur

31/1/15 9:18

Nick Allentoft

Grækenlands nye venstreorienterede regering sætter privatiseringsprocessen på hold.

Den nye venstreorienterede regering i Grækenland har fyret chefen for den organisation, der står for privatisering af statslige selskaber.

Finansministeriet kalder fyringen for et første skridt i den nye privatiseringspolitik, som regeringen under ledelse af premierminister Alexis Tsipras vil føre.

Salget af dele af det statslige elselskab DEI, leasingprojekter af dele af havnene i Piræus og Thessaloniki og privatisering af det statslige togselskab og olieraffinaderier er stillet i bero, efter at Tsipras og hans Syriza parti vandt det græske parlamentsvalg i søndags.

Siden har partiet dannet regering med en lille koalitionspartner et stykke ude på højrefløjen. 

Fælles for de to partier, der har flertal i parlamentet, er, at de vil have genforhandlet de krav, som EU, Den Europæiske Centralbank (ECB) og Den Internationale Valutafond (IMF) har stillet til Grækenland i forbindelse med de store kriselån, som de tre har givet til Grækenland.

Regeringen har også erklæret, at den vil gennemgå de store spareprogrammer, som tidligere regeringer har gennemført efter krav fra de tre långivere, der har ydet lån til Grækenland for 240 milliarder euro siden 2010.

Så nu er det slut med privatiseringer. De vil kun ske, siger regeringen, hvis de skaber nye arbejdspladser og genererer økonomisk vækst.

Privatisering er ellers en vigtig del af aftalerne mellem Grækenland og de tre långivere.

Interessen for købere til de statslige værdier har imidlertid ikke være prangende. Indtægten fra privatisering har været langt under det forventede.

Kilder i regeringen i Athen siger, at den lige nu er i gang med at udarbejde sin egen plan for at reducere statens udgifter samt et reformprogram, der skal tilstredsstille alle parter.

/ritzau/dpa

 

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

12/5/21 8:12

Politik
Mette Frederiksen raser: Stop med detStatsministeren kom op i det røde felt, da hun under gårsdagens spørgetime fik et spørgsmål fra Liberal Alliances partileder, Alex Vanopslagh.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.