Grønne: Virksomhederne styrer EU-Kommissionen

Politik

12/12/14 3:42

Suleman Haider

Dansk Industris moderorganisation har presset EU-kommission for at få skrottet forslag om affald og ren luft.

Den ny EU-kommission under ledelse af Jean-Claude Juncker er kommet i gevaldig modvind med sin overvejelse om at skrotte to miljøforslag om renere luft og mere genbrug af affald. 

Juncker og hans håndgangne mænd og kvinder i kommissionen vil ellers efter eget udsagn arbejde for de ting, der optager og betyder noget for EU's borgere. 

Pieter de Pous fra EEB, en europæisk paraplyorganisation for miljøorganisationer, understreger, at hvis kommissionen i næste uge vedtager at skrotte forslagene, så sender den "et ekstremt negativt budskab til Europas borgere".

- Grundlæggende er kommissionen ikke længere optaget af at forbedre deres sundhed og livskvalitet, og den vil heller ikke forsøge at beskytte miljøet. I stedet lader den sig lede af kortsigtede erhvervsinteresser, siger Pieter de Pous til EU-mediet EurActiv.

Dansk Industris europæiske lobbyorganisation, Business Europe, har presset på over for Juncker-kommissionen for at få smidt de to forslag om luftkvalitet og "cirkulær økonomi" (mere affaldsgenbrug) i papirkurven, skriver EurActiv.

 Business Europe ville have affaldspakken trukket tilbage og genfremsat som et forslag om økonomisk lovgivning. Lovforslaget om at mindre luftforurening skulle ifølge Business Europe helt opgives. 

11 EU-lande skrev 1. december et brev til EU-kommissionsformand Juncker og opfordrede ham til at opretholde de to miljøforslag. Det var Belgien, Tyskland, Grækenland, Spanien, Frankrig, Italien, Cypern, Luxembourg, Portugal, Slovenien og Portugal. 

Miljøminister Kirsten Brosbøl (S) har skrevet til miljøkommissær Karmenu Vella med samme ønske.

Ifølge Green 10, som samler 10 førende miljø-ngo'er i Europa, mister EU-kommissionen muligheden for at forhindre 58.000 årlige dødsfald på grund af luftforurening, hvis den skrotter luftpakken.

De to miljøforslag optræder på en lækket "dødsliste" med 80 lovforslag, som kommissionens første næstformand, Frans Timmermans, i næste uge vil foreslå at trække tilbage, hvis den samlede kommission godkender det. Også EU-Parlamentet og regeringerne vil blive hørt.

Begrundelsen er, at forslagene er overflødige, overhalet af udviklingen eller ikke synes at kunne samle enighed.

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.