Hjort Frederiksen efter økonomiaftale: Det skal stadig og for altid effektiviseres

Politik

11/06/2016 14:33

Nick Allentoft

Om 80 år vil der stadig stå en finansminister på Stengangen og tale om effektivisering, siger Hjort.
Med økonomiaftalen sagde regeringen farvel til det udskældte omprioriteringsbidrag., men Finansminister Claus Hjort Frederiksen (V) afviser dog, at det samtidig betyder et farvel til, at regeringen kræver, at kommunerne leverer mere for pengene.

Økonomiaftalerne

Læs flere artikler vedrørende budgetforhandlingerne mellem KL, Regionerne og Regeringen her.

 

Spørgsmål: Er det Socialdemokraternes kampagne, der får en borgerlig regering til at opgive målet om, at kommunerne skal effektivisere én procent om året?   - Vi har ikke opgivet, at der skal effektiviseres. Det er en kamp, vi altid vil være ude i. Enhver privat virksomhed er ude i privatiseringer. Staten, kommunerne, regionerne er ude i effektiviseringer. Det stopper aldrig. Om 80 år står der stadig en mand her og taler om økonomien, og han vil stadig tale om, hvordan vi får mere ud af de penge, som skatteyderne indbetaler.   Spørgsmål: Hvilken sikkerhed har du for, at kommunerne fremover effektiviserer, så du får det provenu, du skal have?   - Det laver vi aftaler om. Det mødes vi om til efteråret, hvor vi skal aftale, hvilket program vi går frem efter. Det er vi gensidigt forpligtet på, så det er jo en fuld realitet, at vi opfylder de intentioner, der er i aftalen.

Spørgsmål: Hvis kommunerne ikke effektiviserer, som de skal, bliver de så trukket på bloktilskuddet?

- Den diskussion vil jeg sådan set ikke gå ind i. Vi er gensidigt forpligtet på det her. Ligesådan som vi skal effektivisere i staten, ligesådan skal man effektivisere i kommunerne. Vi effektiviserer jo også for at sikre den økonomiske fleksibilitet, at vi kan dirigere ressourcerne derhen, hvor behovet er størst i den aktuelle situation.   Spørgsmål: Bliver det dig eller kommunerne, som kommer til at bestemme over de midler, der kommer ind via moderniseringsprogrammet?   - Der bliver frigjort nogle ressourcer, og så vil vi dirigere dem derhen, hvor behovet er størst, som det står i aftalen.    Spørgsmål: Så kommunerne får indflydelse på, hvordan pengene skal bruges?   - Det bliver midler, som bliver frigjort og som vi, underforstået regeringen, har til at disponere. Men det vil selvfølgelig forekomme, at vi drøfter anvendelsen af pengene med kommunerne.   

Mest Læste

Annonce