Holocaustvidnet og nobelpristageren Elie Wiesel er død

Politik

02/07/2016 10:41

Nick Allentoft

Elie Wiesel, der modtog Nobels fredspris i 1986 for sin kamp mod vold og racisme, er død. Han blev 87 år.

Elie Wiesel, som var forfatter, holocaustvidne og modtager af Nobels fredspris, er død, skriver den israelske avis Haaretz. Han blev 87 år. 

Han modtog Nobels fredspris i 1986 for sin kamp mod vold, undertrykkelse og racisme. 

Wiesel blev født i Sighet, Transsylvanien i det nuværende Rumænien af jødiske forældre.

Han var kun 15 år, da nazisterne deporterede ham og hans familie til koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau, hvor hans mor og en yngre søster blev myrdet.

Elie og hans far blev flyttet til Buchenwald. Her døde faren, kort før at koncentrationslejren blev befriet i 1945.

Hans to ældre søstre overlevede lejrene, og de tre blev genforenet efter krigen. Det tog Elie 10 år, før han kunne skrive om det helvede, han havde oplevet.

Efter krigen studerede Elie Wiesel filosofi på Sorbonne i Paris, og han blev senere journalist. I den egenskab mødte han den franske forfatter Francois Mauriac, og han fik ham overbevist om, at han skulle skrive om sine oplevelser i dødslejrene.

Det blev til romanen "Natten" og starten på hans forfatterkarriere. Senere fulgte "Daggry" og "Dagen", der alle tre er genoptrykt på dansk i 2012.

Wiesel rejste i 1955 til USA, hvor han besluttede at blive. I 1963 blev han amerikansk statsborger. Han har stået i spidsen for en række humanitære organisationer. Han har modtaget flere end 100 ærestitler fra højere uddannelsesinstitutioner.

Undervisning var en central del af hans liv. Siden 1976 har han haft en række professorater i filosofi og religion ved amerikanske universiteter.

Wiesels tema er altid det samme: At menneskeheden aldrig må glemme. I 2009 ledsagede han præsident Barack Obama og kansler Angela Merkel til Buchenwald.

Sammen med sin kone stiftede han "Elie Wiesel Foundation for Humanity".

Den amerikanskrumænske forfatter har skrevet flere end 57 bøger, blandt dem "Tiggeren i Jerusalem", "Testamentet" og "Den femte søn".

/ritzau/

 

 

Mest Læste

Annonce