Institution havnet i lovklemme: Kontrol af post til farlige dømte er ulovlig

Ledelse

06/09/2017 13:59

Nick Allentoft

En institution for kriminelle psykisk udviklingshæmmede har ikke lov til at åbne beboernes post for at kontrollere indholdet. Det kan true medarbejdernes sikkerhed.

Det vurderer Folketingets Ombudsmand. Han har derfor bedt specialinstitutionen Kofoedsminde i Rødby om at stoppe ordningen.

- Myndighedernes kontrol med beboernes post er et intensivt indgreb i individets privatliv, udtaler ombudsmand Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse onsdag.

- Hvis en institution som Kofoedsminde skal have mulighed for det, kræver det et sikkert retligt grundlag. Det er der imidlertid ikke, siger han.

På Kofoedsminde bor cirka 70 personer. Flere har begået meget alvorlig personfarlig kriminalitet.

Størstedelen er på sikrede afdelinger. Hegnet er fem meter højt, og der er pansrede ruder, dobbeltsluser og dobbelte låsesystemer på grund af nogle af de anbragtes farlighed. 

To medarbejdere er til stede, når en beboer modtager breve eller pakker. Hvis beboeren ikke vil åbne posten, mens medarbejderne ser på og kan gribe ind, bliver brev eller pakke returneret uåbnet.

Region Sjælland og Kofoedsminde har fortalt ombudsmanden, at det er nødvendigt med kontrollen for at hindre, at der kommer våben eller narkotika ind på afdelingerne. Desuden gør man opmærksom på, at nogle af de domfældte er "særdeles farlige".

Jørgen Steen Sørensen siger, at han har forståelse for ordningen. Men han understreger altså, at den ikke er lovlig.

Han har samtidig sendt sin udtalelse til Børne- og Socialministeriet, så ministeriet får mulighed for at ændre serviceloven. 

På Kofoedsminde siger forstander Kay Jokil, at han har en god dialog med ministeriet om sagen.

- Vi har en begrundet forhåbning om, at den praksis, vi har, meget snart vil blive lovliggjort, siger han.

På spørgsmålet om, hvad han vil gøre i mellemtiden, og om han vil rette sig efter ombudsmandens henstilling, svarer forstanderen:

- Hensynet til mit personale vejer meget tungt.

/ritzau/

Mest Læste

Annonce