Jobcentre blander sig i lediges hygiejne og udseende

Politik

30/6/14 8:08

Suleman Haider

Ledige risikerer, at sagsbehandlere kommenterer deres udseende. Det er nødvendigt, siger socialrådgiverne.

Ledige, der møder op til samtale på jobcentret, kan godt regne med, at sagsbehandleren har en holdning til deres hår, piercinger og hygiejne.

Og hvis sagsbehandleren mener, at det er relevant, vil den lediges fremtoning og udseende blive taget op, skriver Avisen.dk, der har talt med Dansk Socialrådgiverforening og jobcentrene om sagen.

- Socialrådgivere kan være nødt til at fortælle ting til de ledige, som andre ikke fortæller dem. Vi kan forhåbentlig formidle nogle iagttagelser, der kan skabe forandringer hos borgeren, siger Niels Christian Barkholt, næstformand i Dansk Socialrådgiverforening, til Avisen.dk.

Ifølge jobcentrene kan de ledige lige så godt vænne sig til de personlige råd, for de lediges fremtoning ligger virksomhederne på sinde, lyder det.

- Nogle får råd til at skrive ansøgninger, mens andre måske bliver vejledt om deres generelle adfærd. Personlig hygiejne, tatoveringer og piercinger kan også være del af vejledningen, siger Michael Kornager, der er centerchef for de københavnske jobcentre, til netavisen.

Men bemærkningerne til folks udseende fjerner fokus fra det vigtigste, mener arbejdsmarkedsforsker ved RUC Bent Greve:

- Det er bekymrende, at man går så meget op i personlig fremtoning og ikke kigger på, hvad folk kan fagligt. Man burde starte med det faglige.

Peder Bæk fra græsrodsbevægelsen "Behandl os ordentligt", der arbejder for at forbedre lediges vilkår, er nervøs for, at fokus på udseende ødelægger de lediges selvtillid.

- Kommentarer om personlighed og fremtoning trykker selvtilliden for de ledige længere ned, end den er i forvejen. De risikerer at knække psykisk, siger han.

I Dansk Arbejdsgiverforening, DA, ser man dog ikke noget problem i den personlige vejledning. Og når det kommer til langtidsledige, kan det være ekstra vigtigt, lyder det.

- Så er det endnu mere legitimt, at jobcentret går ind og siger, "okay, hvordan kan vi gøre dig attraktiv for arbejdsmarkedet", siger Flemming Dreesen, ansættelsesretschef i DA, til Avisen.dk.

 

Tilmeld nyhedsbrev

Læs også

08/4/21 8:14

Politik
Lars Løkke smider kæmpe bombe: Hyrer tidligere Venstre-figurLars Løkke Rasmussen har hyret den tidligere Venstre-figur, der nu gør comeback efter tre års pause fra politik.

23/10/16 7:35

Politik
Morten Messerschmidt sygemeldt på ubestemt tidMesserschmidt er blevet sygemeldt og Dansk Folkeparti har nu øget det beløb, der tilbagebetales, til 2.5 million kroner.

03/2/22 9:31

Politik
Vanvittig løn: Så meget får Barbara BertelsenDet lille webmedie Journalista.dk har undersøgt, hvad en af hovedrolleindehaverne i Minksagen, Barara Bertelsen får i årsløn. Svaret er, at departementschefen og dermed den øverst placerede embedsmand i Statsministeriet tjener langt mere end Statsministeren.

10/5/22 12:28

Europa
Se videoen: Svensk granatkaster pulveriserer russisk tankUkraines forsvar har offentliggjort en video af en russisk tank, der bliver sprængt i luften - angiveligt med en granatkaster leveret af Sverige.

04/5/22 1:56

Kommunalt
P-selskaber skovler formuer ind på ulovlige p-afgifterHvis du klager over en p-afgift, kan det være en god ide at tage sagen hele vejen til Parkeringsklagenævnet.

06/5/22 7:08

Europa
Forsker: Derfor er Ukraine begyndelsen på enden for PutinVerden holder vejret, for vil Putin erklære officielt krig mod Ukraine d. 9. maj? Uanset hvad ser norsk forsker sprækker i Putins ellers så solide greb om magten i Rusland.

05/5/22 2:41

Putin vil ydmyge 500 ukrainske krigsfanger under paradeHvert år fejrer Rusland d. 9. maj med en stor parade - men organisation advarer om, at årets fejring bliver anderledes brutal.

04/5/22 7:34

Politik
Stolt Mette Frederiksen: For første gang i 20 årMette Frederiksen glæder sig over at det nu sker for første gang i 20 år.