Juncker kræver EU-sammenhold om flygtninge

Politik

11/9/15 6:07

Nick Allentoft

EU-borgerne bør være stolte af, at Europa i dag udgør håbet for kvinder og mænd, der vil væk fra krig og elendighed i Mellemøsten og Afrika, mener Juncker.

EU-landene må stå sammen om at løse den historiske flygtninge- og migrationskrise, der er skyllet ind over Europa. De må allerede i næste uge blive enige om en obligatorisk fordeling af i alt 160.000 flygtninge imellem sig.

Flygtninge overblik

Tusinder og atter tusinder af mennesker kommer i øjeblikket til Europa for at flygte fra forfølgelse og krig med drømmen om et liv i tryghed. Debatten raser om, hvad Europa skal gøre, og hvad Danmark selv skal gøre.  Vi samler væsentlige og udvalgte relevante artikler på denne temaside.  

Det var budskabet fra EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, da han onsdag i Europa-Parlamentet i Strasbourg holdt sin første State of the Union-tale.

Og det står faktisk ikke særlig godt til med EU i øjeblikket, erkendte Juncker, der er en af de europæiske politikere, som selv har stået mest i unionens maskinrum gennem de seneste årtier.

- Der er ikke nok Europa i denne union, og der er ikke nok union i denne union. Det skal der laves om på, sagde Juncker.

Tiden er inde til ærlighed, sammenhold og solidaritet, fastslog formanden og kastede samtidig en stribe forslag på bordet for at håndtere krisen.

Juncker foreslog således også et permanent system til fordeling af flygtninge imellem EU-landene under fremtidige kriser.

Desuden vil han have en liste over sikre lande, som de migranter, der ikke får lov at blive i EU, kan sendes retur til.

De i alt 160.000 flygtninge, der ifølge planen skal fordeles ud imellem EU-landene, opholder sig lige nu i Italien, Grækenland og Ungarn.

- Det må gøres i en tvungen ordning. Og 160.000 er antallet. Jeg håber, at alle denne gang vil være med om bord, sagde Juncker.

40.000 af dem er flygtninge, som EU-landene tidligere skulle fordele videre fra Italien og Grækenland uden at nå helt i mål, og 120.000 er nye flygtninge til fordeling.

For at gøre planen mere spiselig for de øst- og centraleuropæiske lande, der især har protesteret voldsomt over tvungne EU-kvoter for flygtninge, bliver der ifølge forslaget mulighed for at betale en afgift for at hoppe midlertidigt ud af ordningen.

Planen omfatter også en styrkelse af EU's ydre grænser blandt andet ved at videreudvikle grænseagenturet Frontex til et europæisk grænse- og kystvagtsystem.

Men ellers fastslog Juncker, at flygtningestrømmen til Europa vil vare ved, så længe der er krig og terror i de områder, som folk flygter fra.

- Vi kan bygge mure, vi kan bygge hegn. Men forestil dig, at det var dig med dit barn i armene, mens verden faldt sammen omkring dig, sagde Juncker og fastslog, at der ikke var nogen pris, man ikke ville betale for at komme i sikkerhed.

Juncker opfordrede EU's 500 millioner borgere til at være stolte af, at det er Europa, der igennem historien selv har været hærget af talrige flygtningekriser, som nu repræsenterer håbet for kvinder og mænd i Mellemøsten og Afrika.

- Det er noget at være stolt af og ikke noget at frygte, sagde han.

EU-Kommissionens formand sagde samtidig, at Europa i dag er det rigeste og mest stabile kontinent i verden, og at europæerne har råd til at hjælpe dem, der flygter fra krig, terror og undertrykkelse.

- Det er sandt, at Europa ikke kan huse al elendighed i verden, sagde han og tilføjede, at det gør Europa heller ikke, selv om der er kommet 500.000 flygtninge og migranter til Europa alene i år.

/ritzau/

Annonce