K holder fast i høring efter gennemgang af landbrugspakke

Politik

15/2/16 5:58

Nick Allentoft

Miljøministeren kritiseres for at have brugt misvisende tal for, hvor miljøvenlig den nye landbrugspakke er.

Der er stadig flere spørgsmål, der mangler at blive besvaret, mener De Konservatives landbrugsordfører, Rasmus Jarlov, efter at han og de øvrige ordførere fra blå blok har været til teknisk gennemgang af regeringens omdiskuterede landbrugspakke i Miljø- og Fødevareministeriet. 

Derfor støtter Konservative fortsat den hastehøring, som en samlet opposition har krævet, i kølvandet på at flere forskere har undsagt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V).

Læs mere om sagen her

Ministeren og ministeriet kritiseres for at have brugt misvisende tal for, hvor miljøvenlig den nye landbrugspakke er.

- Det har været godt at få en afklaring. Men vi har stadig en masse spørgsmål til, hvordan den her landbrugspakke kommer til at påvirke vandmiljøet i Danmark, og jeg vil være helt sikker på, at vandmiljøet ikke får det dårligere, når vi gennemfører denne pakke.

- Forskernes synspunkt på landbrugspakken og ministeriets er i modstrid, og derfor er vi nødt til at sætte de to standpunkter op og finde ud af, hvad der er rigtigt, siger Rasmus Jarlov.

De fem oppositionspartier - Socialdemokraterne, Enhedslisten, Alternativet, De Radikale og SF - har indkaldt miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V) til samråd i Folketingets Miljø- og Fødevareudvalg 23. februar. 

Her skal ministeren forklare, hvordan ministeriet regner sig frem til, at en ny landbrugspakke gavner miljøet.

Udvalgets formand, Dansk Folkepartis René Christensen, gav søndag efter for pres fra oppositionen og gik med til også at holde en høring umiddelbart inden samrådet. Her kan udvalgsmedlemmerne også stille spørgsmål til eksperter og embedsmænd.

Flere af partierne er klar til at kræve ministeren fjernet, hvis ikke de får en ordentlig forklaring.

Eva Kjer afviser brud på EU-regler: Miljøet får det bedre Miljøet får det bedre med regeringens nye landbrugspakke, siger fødevare- og miljøministeren.   Det siger miljø- og fødevareminister Eva Kjer Hansen (V), efter at fem bekymrede danske organisationer har sendt et brev til EU-Kommissionen, hvor de skriver, at landbrugspakken efter deres mening strider mod EU's miljøregler. Eva Kjer Hansen, der mandag er til EU's landbrugsministermøde i Bruxelles, afviser, at landbrugspakken er et angreb på den danske natur og miljøet, som blandt andre Danmarks Naturfredningsforening mener.   - Det er en forudsætning for mig, at miljøet får det bedre, og det gør det med den her landbrugspakke, siger hun til Ritzau.   Eva Kjer Hansen siger, at "vi har taget EU-Kommissionen med på råd fra første færd, og det fortsætter vi med", men hun vil ikke sige, om kommissionen har udtrykt bekymring for landbrugspakken undervejs.   - Vi har haft gode drøftelser med kommissionen under hele forløbet, siger hun og understreger, at hun har tænkt sig "fuldt ud at leve op til EU-reglerne".   Samtidig siger miljø- og fødevareministeren, at hun aldrig har lagt skjul på, at "der naturligvis er en vis usikkerhed i forhold til modtagelsen af det her i kommissionen".   - Men min vurdering er, at vi fuldt ud lever op til direktiverne, og det tror jeg også, at kommissionen vil finde forståelse for og se, at vi gør, siger Eva Kjer Hansen.   I brevet til EU-Kommissionen skriver organisationerne, at den nye danske landbrugspakke er på kant med både EU's nitratdirektiv og vandrammedirektivet, der skal beskytte blandt andet grundvandet mod nitrat fra landbruget.   Det socialdemokratiske EU-parlamentsmedlem Christel Schaldemose har mandag sendt et spørgsmål til EU-Kommissionen, hvor hun beder om at få indsigt i den korrespondance, der har været om sagen mellem Miljø- og Fødevareministeriet og kommissionen.   /ritzau/

Tilmeld nyhedsbrev

Mest Læste

Annonce