Kommission kritiserer embedsmænd i skattesag

Politik

03/11/2014 11:55

Nick Allentoft

Skattesagskommission har ikke opklaret, hvem der lækkede Thornings skattepapirer. Flere embedsmænd får kritik, men skatteministeren vil ikke på nuværende tidspunkt drage embedsmænd til ansvar for urigtige oplysninger.

Skattesagskommissionen kritiserer flere embedsmænd for deres behandling af statsminister Helle Thorning-Schmidts (S) skattesag. Det fremgår af kommissionens beretning, som mandag blev afleveret til justitsminister Mette Frederiksen (S).

 Læs alt om Skattesagskommissionen her

Kommissionen har dog ikke kunnet opklare, hvem der stod bag lækket af Helle Thorning-Schmidts skattepapirer til B.T. Kommissionen har heller ikke fundet tegn på magtfordrejning. Det var kommissionens hovedmål at afdække netop de ting.

Den skarpeste kritik er rettet mod daværende departementschef i Skatteministeriet, Peter Loft, som ifølge "en samlet vurdering har involveret sig i Skat Københavns behandling af sagen på en måde, der strider mod kompetencereglen i skatteforvaltningslovens § 14, stk. 1."

Advokat skal undersøge embedsmænd
Skatteminister Benny Engelbrecht (S) vil have en advokat til at undersøge, om de embedsmænd, der har været involveret i at give urigtige oplysninger til Ombudsmanden i statsminister Helle Thorning-Schmidt (S) og hendes mand, Stephen Kinnocks, skattesag, skal drages til ansvar.

Det oplyser han i forbindelse med offentliggørelsen af Skattesagskommissionens beretning.

- For de embedsmænd, som er involveret i ombudsmandsdelen, kan der på grund af de manglende ansvarsvurderinger endnu ikke drages konklusioner.

                    Læs alt om Skattesagskommissionen her

- Jeg vil derfor bede en advokat om hurtigst muligt at foretage en vurdering af, om nogen skal drages til ansvar for den del af sagen. Når der foreligger en vurdering fra advokaten, vil jeg rådføre mig med Moderniseringsstyrelsen og Justitsministeriet om, hvad vurderingen giver anledning til, siger han.

Han afviser samtidig at spekulere i, hvad konklusionerne af advokatundersøgelsen kan ende ud i.

Ombudsmand ser med stor alvor på skattesag Ombudsmanden er langt fra tilfreds med, at skattemyndighederne gav ham urigtige oplysninger om skattesagen.

Folketingets ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, ser "med stor principiel alvor" på, at skattemyndighederne gav ombudsmandsinstitutionen urigtige oplysninger, da man i 2010 beder om oplysninger i behandlingen af Helle Thorning-Schmidts skattesag.

Det, der er blevet betegnet som "ombudsmands-delen" af den vidt forgrenede skattesag, dukkede op under kommissionens afhøringer af de 45 indkaldte vidner.

Og kommissionen konkluderer, at ombudsmanden blev holdt i uvidenhed om, at daværende departementschef Peter Loft havde været involveret i skattesagen i en sådan grad, at han i dag modtager kritik for sin rolle af kommissionens juridiske eksperter.

- Jeg konstaterer, at skattemyndighederne ifølge Skattesagskommissionen har givet urigtige oplysninger til den tidligere ombudsmand i forbindelse med en sag om aktindsigt, skriver Jørgen Steen Sørensen i en pressemeddelelse.

- Myndighederne er efter loven forpligtet til at give korrekte oplysninger til ombudsmanden. Denne sandhedspligt er afgørende for, at ombudsmandsinstitutionen kan fungere, idet ombudsmanden ubetinget skal kunne basere sine undersøgelser på, at myndighederne taler sandt over for ham.

- Jeg ser derfor med stor principiel alvor på det, der er sket, hedder det fra ombudsmanden. 

Ombudsmands-delen dukkede op som en joker i afhøringerne, hvor alle involverede - lige fra Peter Loft til Skat Københavns daværende direktør Erling Andersen - alle bedyrede, at de ikke havde sat en fod forkert i forhold til behandlingen af Thornings skattesag.

Men spørgsmålet var så, hvorfor ombudsmanden blev givet urigtige og mangelfulde oplysninger i sagen.

- Det er nu op til de ansvarlige myndigheder at vurdere, hvilke konsekvenser forløbet skal have for de involverede embedsmænd, anfører Jørgen Steen Sørensen.

 

 

FAKTA: Thornings skattesag dag for dag Få overblikket over Helle Thornings-Schmidts skattesag og Skattekommissionens arbejde her.

2010:

* 23. juni: BT skriver, at Helle Thorning-Schmidts mand, Stephen Kinnock, ikke betaler skat i Danmark. Helle Thorning-Schmidt afviser flere skatteeksperters kritik med, at han "bor og arbejder" i Schweiz og er i Danmark færre end 180 dage årligt. Skat indleder en undersøgelse.

* 16. september: Skat København beslutter, at Stephen Kinnock ikke er skattepligtig i Danmark. Helle Thorning-Schmidt offentliggør afgørelsen, men ikke den tilhørende sagsfremstilling, fordi den indeholder personlige oplysninger.

2011:

* September: En uge før folketingsvalget bringer BT en historie om skatteafgørelsen på baggrund af de fortrolige dokumenter. Skatteministeriet anmelder lækagen til politiet.

* 10.-11. november: Politiken beskriver, hvordan departementschefen i Skatteministeriet, Peter Loft, deltog i møderne om skattesagen.

* 2. december: Redegørelser fra Peter Loft og Skat Københavns direktør, Erling Andersen, rejser mistanke om, at den daværende skatteminister, Troels Lund Poulsen (V), hans daværende særlige rådgiver, Peter Arnfeldt, og/eller Venstre blandede sig i afgørelsen. Derfor nedsætter daværende skatteminister Thor Möger Pedersen (SF) en undersøgelseskommission.

2012:

* 25. august: Helle Thorning-Schmidt og Stephen Kinnock dementerer i Politiken et rygte om, at Stephen Kinnock skulle være bi- eller homoseksuel. Rygterne dukkede op i 2010 i forbindelse med skattesagen. Parrets egen revisor, Frode Holm, var ophavsmand til rygtet.

* 28. august: Skattesagskommissionen begynder afhøringerne.

* 23. oktober: Troels Lund Poulsen siger til Skattesagskommissionen, at han først fik viden om sagens endelige afgørelse på samme tidspunkt som Helle Thorning-Schmidt. Men Peter Loft fortæller siden, at han løbende har holdt ministeren orienteret om sagen.

2013:

* 18. december: Skattesagskommissionen foretager de sidste afhøringer. I vidneskranken sidder tidligere skatteminister Troels Lund Poulsen (V) og hans daværende departementschef Peter Loft. Kommissionens afhøringer strakte sig over 16 måneder og i alt blev 45 vidner hørt.

2014:

* 4. november: Skattesagskommissionen afleverer sin beretning til justitsminister Mette Frederiksen (S).

/ritzau/

 

Mest Læste

Annonce