Kommune vil lukke plejehjem: beboerne nægter at flytte

Velfærd

16/09/2014 12:19

Suleman Haider

Det er ulovligt at tvinge plejehjemsbeboere til at flytte. Men Thisted Kommune har bestemt at de ældre og demente beboere på plejehjemmet Klitrosen i Klitmøller skal flytte til nye plejehjem om et år.

Men samtlige beboere vil slå bremsen i rullestolen og blive boende.

- Jeg synes det her er blevet trukket ned over hovedet på os, siger Anne Holler Nielsen til DR Midt & Vest.

Hun er en af beboerne på Klitrosen. Hun føler ikke, at der har været mulighed for at blive hørt, inden det var for sent og beslutningen lå fast.

- Jeg synes ikke de kan være det bekendt. Vi er mennesker, vi er ikke legoklodser. Men det hele går op i statistik og kroner og ører, siger hun.

Social og Sundhedsudvalgsformand Peter Sørensen fortæller, at beslutningen om at flytte plejehjemsbeboerne er et led i at spare 24 millioner kroner.

- Vi vil gerne, hvis det her kan blive implementeret så gelinde og hurtigt som muligt, så vi kan begynde at spare de penge. Men vi kan jo ikke tvangsflytte beboerne. Så må det jo tage den tid, det tager. Besparelsen bliver udskudt et stykke tid, og så er den ikke længere, siger han.

Lejeloven spænder ben for tvangsflytning

- Thisted Kommune har ingen ret til at sige beboerne op, med mindre vi skal rive bygningen ned, fortæller han til DR Midt & Vest.

Og det er netop meningen at plejehjemmet skal huse 20 hjerneskadede og psykisk handicappede mennesker, så nedrivning er ikke en mulighed.

Det koster lokalsamfundet i Klitmøller et enormt vigtigt samlingspunkt, hvis de gamle skal flytte fra byen, vil det koste lokalsamfundet dyrt, for plejehjemmet er et enormt vigtigt samlingspunkt i byen.

Det mener i hvert fald tidligere medlem af Ældrerådet i Thisted Kommune, Peter Sand:
- Vi vil jo også gerne kunne besøge vores forældre her på plejehjemmet. Det er et socialt samlingssted, som vi er over 100 mennesker, der bruger hver eneste uge. Det er det sociale center, siger han.

Social- og sundhedsudvalgsformand Peter Sørensen forventer, at forvaltningen får styr på sagen inden flytningen skal ske om et år. Ellers er han klar til at motivere beboerne på plejehjemmet.

- Hvis nogen bliver i deres boliger, men bestemmer sig for at flytte på et senere tidspunkt, så kan det godt være, at kommunen ikke vil give indskuddet det nye sted, siger han.

Anne Holler Nielsen er født og opvokset i Klitmøller og har sine børn og hele sig netværk i byen. Hun glæder sig over at hendes lejekontrakt sikrer hendes ret til at blive boende. Hun vil kæmpe til det sidste, før nogen får hende til at flytte.

- Så skal de i hvert fald gøre livet så surt for mig, at jeg ikke kan holde det ud mere. Men det er i hvert fald den absolut sidste udvej, siger hun til DR Midt & Vest.

 

 

 

Mest Læste

Annonce